Premium Lock Von der Leyen: inzetten op uitbreiding EU, niet wachten op hervorming

13 september 2023Leestijd: 5 minuten
Ursula von der Leyen tijdens State of the Union 2023. Foto: EPA/JULIEN WARNAND

In de laatste State of the Union van haar termijn roept Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op haast te maken met de uitbreiding van de Europese Unie. Ook kondigt ze onderzoek aan naar staatssteun die de prijzen van Chinese elektrische auto’s kunstmatig laag houden. Allebei een goede zaak, vindt René van Rijckevorsel.

De State of the (European) Union is de Europese variant van de Amerikaanse, en wordt gezien als een soort Troonrede. Maar van statigheid is weinig sprake als ‘koningin’ Ursula von der Leyen (64) het parlement in Straatsburg binnenkomt.

Het is vooral klef gedoe. De Commissarissen worden gezoend. Maar ook alle zichzelf belangrijk achtende parlementariërs verdringen zich om Von der Leyen een of meer kussen op de wang te drukken. Het zegt veel over de relatie tussen het tandeloze parlement en de steeds machtiger Commissie.

Tijdens de rede klappen de parlementariërs 26 keer spontaan

Tijdens de rede van Von der Leyen, die ruim een uur duurt, zullen de parlementariërs 26 keer spontaan klappen, getrouw aan de reputatie van ‘applausparlement’. Na afloop krijgt Von der Leyen zelfs een staande ovatie. Alleen de uiterst-rechtse fracties – waarvan veel leden niet waren komen opdagen – blijven in hun bankjes zitten.

Het laatste deel van de toespraak was bestemd voor de steun aan Oekraïne. Anders dan vorig jaar waren de Commissarissen niet in blauw-geel gekleed, maar dat maakt het enthousiasme van Brussel om Kiev te steunen niet minder. Er gaat de komende jaren 50 miljard euro extra naar het getroffen land.

Von der Leyen wil niet wachten op een Verdragswijziging

Veel aandacht gaf Von der Leyen ook aan de aanstaande uitbreiding van de Europese Unie met Oekraïne, Moldavië en de zes landen in de westelijke Balkan. Ze sprak van een EU van 30+. Nu zijn er 27 lidstaten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw