Premium Lock Van immigratie tot natuurherstelwet: de grootste uitdagingen voor de EU

06 september 2023Leestijd: 9 minuten
Ursula Von der Leyen. Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Wat worden dit jaar de grote EU-thema’s? Negen ingrediënten voor gedoe in de Europese Unie in het laatste jaar voor de Europese verkiezingen.

Kijk de State of the Union terug (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

1. Het eeuwige dossier in de Europese Unie: immigratie

Woensdag 13 september houdt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Straatsburg haar State of the Union. Die toespraak is de traditionele aftrap van het nieuwe Europese politieke seizoen.

Dit keer is het een bijzondere. Von der Leyen luidt het laatste jaar in van de zittingstermijn van deze Europese Commissie en dit Parlement. Na de verkiezingen in juni 2024 zullen zij een andere samenstelling kennen. Wie gaan straks de Europese Unie (EU) besturen? En welke andere kwesties, die ook van invloed zijn op de verkiezingsresultaten in de 27 lidstaten, zullen dit laatste jaar domineren?

Worden de lidstaten het eindelijk eens over maatregelen om de irreguliere (asiel)migratie te beteugelen? In juli sloten de Italiaanse premier Giorgia Meloni, premier Mark Rutte en Von der Leyen een deal met de Tunesische president Kais Saied, waarbij de Europese Unie Tunesië honderden miljoenen betaalt voor grensbescherming en staatssteun, én zich garant stelt voor een lening van bijna 1 miljard euro. Slaagt de deal, dan volgen hopelijk overeenkomsten met andere Noord-Afrikaanse landen.

Rutte, Von der Leyen, Saied en Meloni bezegelen deal. Foto: SIPA/ANP

Maar het aantal migranten dat Tunesië verlaat – vooral naar Italië – neemt nog altijd toe en is in 2023 al meer dan verdubbeld, tot 106.000. Eind augustus bracht de Duitser Manfred Weber daarom een bezoek aan Tunesië. De leider van de christendemocratische EVP-fractie in het Parlement drong erop aan om echt in te grijpen.

In juni bereikten de EU-ministers een akkoord over twee andere zaken die de toevloed van vooral economisch gemotiveerde migranten moet stoppen. Er moeten opvangcentra voor asielzoekers en irreguliere migranten komen (vorig jaar 1 miljoen). In die centra, aan de zuidelijke Schengengrenzen, worden de migranten tijdelijk vastgezet. Daar wordt beslist of ze asiel krijgen, of economische migrant zijn uit een veilig land. Die moeten terugkeren. Wie asiel krijgt, wordt via quota verspreid over de lidstaten.

Polen en Hongarije zijn radicaal tegen deze aanpak. Polen gaat per referendum vastleggen hieraan niet mee te werken. En het Europees Parlement moet het akkoord van de ministers ook nog goedkeuren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw