Xinjiang

China weer beschuldigd van mensenrechtenschendingen wegens behandeling Oeigoeren

20 juli 2020Leestijd: 3 minuten

Het Verenigd Koninkrijk beschuldigt China van grove mensenrechtenschendingen. De beschuldiging komt nadat filmpjes over de behandeling van Oeigoeren in China zijn opgedoken. Op de beelden uit de West-Chinese provincie Xinjiang zijn concentratiekampen vol Oeigoeren te zien. China ontkent het bestaan van die kampen en noemt de aantijgingen vals.

Wat is de positie van de Oeigoeren in China?

Cultureel en etnisch zijn er grote verschillen tussen de ongeveer twaalf miljoen Oeigoeren en de Han-Chinezen, de grootste bevolkingsgroep in China. Dat zorgde de afgelopen jaren voor veel spanningen nu Oeigoeren gewelddadiger protesteren tegen hun positie in China. Zo plegen Oeigoerse activisten geregeld aanslagen.

De Oeigoeren zijn overwegend islamitisch en spreken een taal verwant aan het Turks. Ze wonen voornamelijk in de West-Chinese provincie Xinjiang. Volgens de Oeigoeren worden ze gediscrimineerd en onderdrukt door China dat miljoenen Han-Chinezen naar Xinjiang verhuist en hun belangrijke functies in de samenleving toebedeelt.

Hoe worden Oeigoeren onderdrukt door China?

Afgelopen week ging op sociale media opnieuw een video rond van beelden die met een drone zijn gemaakt van een Chinees concentratiekamp. Mensen in gevangeniskleren worden onder strenge bewaking naar treinen geleid. De gevangen zijn geblinddoekt en kaalgeschoren. China ontkent het bestaan van de concentratiekampen voor de Oeigoeren ondanks het bewijs daarvan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de concentratiekampen worden gevangenen gebruikt als dwangarbeider. Zij zouden de afgelopen maanden onder meer mondkapjes hebben gemaakt die naar westerse landen werden geëxporteerd.

Ook zou China Oeigoerse vrouwen dwingen om anticonceptiemiddelen te gebruiken zoals spiraaltjes, abortus of sterilisatie. Zo wordt de bevolkingsgroep verkleind, blijkt uit onderzoek van persbureau AP News. Het geboortecijfer in Xinjiang daalde vorig jaar met bijna 24 procent, terwijl dat in heel China maar 4,2 procent was.

Vrouwen die de middelen weigeren te gebruiken, zouden naar heropvoedingskampen worden gestuurd. In die kampen zouden ruim een miljoen mensen zitten.

Waarvan beschuldigen de Britten China?

Volgens Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, pleegt China duidelijke en grove mensenrechtenschendingen in Xinjiang. In reactie op de berichten over gedwongen sterilisaties en onderdrukking van de bevolkingsgroep zei Raab dat het hem deed denken aan zaken die lang niet meer gezien zijn in de wereld. Daarmee doelde hij op de Tweede Wereldoorlog.

Raab wilde niet zover gaan om de mensenrechtenschendingen van Oeigoeren gelijk te stellen aan genocide. Een groep Oeigoerse activisten die in ballingschap leeft, maakte vorige week bekend naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te stappen in de hoop dat er een genocide-onderzoek wordt ingesteld.

Samen met bevriende landen wil het Verenigd Koninkrijk gepaste actie nemen. Of en welke sancties worden ingevoerd, dat is nog niet duidelijk.

Hoe reageert China op de aantijgingen?

China wijst de Britse aantijgingen van de hand. In gesprek met de BBC zei de Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Liu Xiaoming, dat het om valse beschuldigingen gaat. ‘Er zijn geen concentratiekampen in Xinjiang, er zijn wel veel valse aantijgingen jegens China.’ In reactie op de videobeelden zei Xiaoming dat het mogelijk een transport van gevangenen is en dat hij niet begreep waar de beelden vandaan komen.

China erkende eerder wel het bestaan van zogenoemde heropvoedingskampen in Xinjiang. Volgens de Chinese overheid zijn die noodzakelijk wegens de terreurdaden die Oeigoeren plegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.