Oeigoeren Premium Corner

Moslimminderheid zucht onder politiestaat in West-China

22 oktober 2018Leestijd: 7 minuten

Om de enorme belangen van de nieuwe ­Zijderoute te beschermen, hanteert ­Peking knup­pel en knevel tegen de Oeigoeren. Verslag uit de ­afgelegen regio Xinjiang, waar zeker een miljoen mensen zijn verdwenen in ‘heropvoedingskampen’.

Terwijl hij voortdurend om zich heen spiedt en voetgangers bekijkt, loopt een oudere man in een verschoten jasje door het centrum van de stad Kashgar. Net als zijn twee collega’s van de burgerpatrouille draagt hij een rode armband en een lange houten knuppel.

Een straat verder houden politieagenten Oeigoerse voorbijgangers aan. Hun mobiele telefoon wordt gescand met een klein apparaat, op zoek naar illegale software zoals WhatsApp of VPN’s die de internetcensuur, de great firewall, omzeilen. Bij de ingang van de oude stad sommeren beveiligers in gevechtsuitrusting Oeigoeren om hun tas open te maken. Anderen mogen doorlopen.

Politiecontrole bij de toegang tot de oude stad van Kashgar. Aanslagen zijn er nauwelijks meer, maar tegen een hoge prijs

In deze afgelegen stad in het westen van China draait alles om veiligheid, die volgens de Chinese regering wordt bedreigd door de Oeigoeren, een islamitische minderheid. Nergens in China is die minderheid zo groot als in Kashgar. De stad telt ongeveer zeshonderdduizend inwoners, van wie vier op de vijf Oeigoers zijn.

Voor de hele regio Xinjiang geldt dat – volgens de laatste telling in 2010 – ongeveer de helft van de bevolking Oeigoers is. De Oeigoeren, een Turks volk, streven al decennia een eigen staat na (Oost-Turkestan) en separatisten pleegden bloedige aanslagen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.