Asia Bibi lijkt na definitieve vrijspraak onderweg naar Canada

29 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Saif-ul-Mulook (r), de advocaat van Asia Bibi, was in Pakistan om de uitspraak te horen. Hij verblijft sinds november 2018 in Nederland uit veiligheidsoverwegingen. Foto: ANP

Asia Bibi is ook door het hooggerechtshof in Pakistan vrijgesproken van de doodstraf die haar was opgelegd, zo is dinsdag bekendgemaakt. Pakistanen reageren opnieuw woedend. Intussen lijkt de christelijke vrouw onderweg naar Canada. Vier vragen en antwoorden over deze zaak.

Waar werd Asia Bibi van beschuldigd?

De christelijke Pakistaanse vrouw Asia Bibi werd in 2009 opgepakt omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd na een ruzie met collega’s. Onderwerp van de ruzie was een kom water die Bibi had aangeraakt. Haar collega’s wilden vervolgens niet uit dezelfde kom drinken omdat Bibi geen moslim is. Tijdens de ruzie die daarop volgde, zou Bibi de profeet Mohammed hebben beledigd. Ze zou hebben gezegd: ‘Ik geloof in mijn religie en in Jezus Christus, die voor de zonden van de mensheid aan het kruis stierf. Wat deed jullie profeet Mohammed ooit om de mensheid te redden?’

Natuurlijk is er een plek voor Asia Bibi in Nederland, schreef Philip van Tijn in november 2018. Maar de vraag is of ze wel naar Nederland moet komen, stelde hij. ‘Helaas moeten we constateren dat we een echte vluchteling geen asiel kunnen bieden, omdat we zo veel anderen ten onrechte hebben binnengelaten.’
Lees zijn blog >> Is Asia Bibi bij ons wel veilig?

Bibi heeft altijd ontkend dat ze de profeet Mohammed heeft beledigd. Desondanks werd ze in 2010 ter dood veroordeeld.

Op blasfemie, godslastering, staat in Pakistan de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf. De wet wordt veelal toegepast om vooral minderheden te kunnen oppakken. In Pakistan is 96 procent van de bevolking moslim, 1,9 procent hindoe en 1,6 procent christen.

In de afgelopen jaren ging Bibi diverse keren tevergeefs in hoger beroep. Verscheidene mensenrechtenorganisaties bleven aandacht voor haar zaak vragen.

Wat gebeurde er na haar vrijspraak?

In oktober 2018 is Asia Bibi toch vrijgesproken van godslastering. Volgens de rechter waren er veel tegenstrijdigheden in het bewijs dat de aanklager indertijd naar voren bracht. Die uitspraak zorgde voor dagenlange onrust in Pakistan.

Lees dit stuk van correspondent Wilma van der Maten terug: Pakistan is gegijzeld door fanatici

Duizenden woedende moslims trokken de straat op. Vooral de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP) jutte haar aanhang op om te protesteren. Uiteindelijk zijn veel relschoppers gearresteerd.

Het hooggerechtshof heeft dinsdag een herzieningsverzoek van Bibi’s eerdere vrijspraak afgewezen. Dat betekent dat die is bekrachtigd.

Wat gaat er nu gebeuren?

Hoewel Bibi was vrijgesproken, mocht ze nog niet het land uit. Na de recente uitspraak van het hooggerechtshof mag dat wel.

Bij protesten in Pakistan in november 2018 werden poppen gemaakt met een afbeelding van het gezicht van Asia Bibi en werden de hoofden in een galg gestoken.

Het is niet duidelijk wat Bibi met haar gezin – ze heeft vijf kinderen – gaat doen, maar het lijkt uitgesloten dat ze een normaal leven in Pakistan kan opbouwen. Veel Pakistanen zijn het niet met de gerechtelijke uitspraken eens en zouden graag voor eigen rechter willen spelen. Opnieuw gaan inwoners vandaag in allerlei steden woedend de straat op.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De advocaat van Bibi, Saif-ul-Malook, was zijn leven in Pakistan ook niet zeker en vluchtte daarom in november vorig jaar naar Nederland. Afgelopen weekeinde ging hij terug naar Pakistan om Bibi bij te staan bij de uitspraak van het hooggerechtshof.

Er gaan geruchten dat Bibi op weg is naar Canada, dat onlangs ook al onderdak bood aan de uit Saudi-Arabië gevluchte vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun (18). Haar hing eveneens de doodstraf boven het hoofd, omdat ze de islam had afgezworen. De stichting Hulp Vervolgde Christenen schrijft op haar site dat diverse bronnen hebben bevestigd dat twee dochters van Asia Bibi in Canada zijn aangekomen en in veiligheid zijn gebracht. De autoriteiten van Pakistan en Canada hebben daarover niets gemeld.

Veel lezers die reageerden op de stelling ‘Asia Bibi en haar familie zijn welkom in Nederland…’ vonden dat Nederland Asia Bibi met open armen moest ontvangen.

Hoe wordt in Nederland gereageerd?

Enkele politici hebben verheugd op het nieuws gereageerd . Onder anderen Martijn van Helvert (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Joël Voordewind uitten via Twitter hun blijdschap (zie onderstaande tweets). Laatstgenoemde wil Bibi’s advocaat Malook voordragen voor de prestigieuze Mensenrechtentulp, een prijs die het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks toekent aan een bijzondere ‘mensenrechtenverdediger’. Ook Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Kees van der Staaij (SGP) maakten zich de afgelopen maanden sterk voor opvang voor Bibi en haar advocaat in Nederland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."