‘Asia Bibi en haar familie zijn welkom in Nederland…’

08 november 2018Leestijd: 2 minuten
Pakistanen demonstreren tegen vrijspraak Asia Bibi. Foto: AFP.

Asia Bibi, de christelijke vrouw uit Pakistan die de doodstraf kreeg opgelegd voor godslastering, maar tot woede van veel radicale moslims is vrijgesproken, is vermoedelijk nog altijd in Pakistan. Na haar vrijlating ging het gerucht dat ze op weg was naar Europa, maar gisteren sprak het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat tegen.

Bibi’s advocaat Saiful Malook is het land wel ontvlucht. Hij is in Nederland en heeft vanochtend tijdelijke opvang aangeboden gekregen, heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) vrijdag gezegd. Dat gebeurt via het programma Shelter Cities, een verbond van elf steden waar vervolgde ‘mensenrechtenverdedigers’ – vaak journalisten, advocaten of kunstenaars – met behulp van een noodvisum drie tot zes maanden terechtkunnen. ‘Als Nederland als groot mensenrechtenland mij niet helpt en opneemt, dan ga ik liever terug naar Pakistan om te worden vermoord,’ zei Malook – zelf moslim, maar ook met de dood bedreigd om zijn bijstand aan Bibi – eerder deze week.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Malook kwam naar Nederland op uitnodiging van de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die ook oproept tot asiel voor Asia Bibi. Tweede Kamerleden van coalitiepartijen CDA (Martijn van Helvert) en D66 (Sjoerd Sjoerdsma) willen dat Nederland de christelijke vrouw asiel aanbiedt, via Shelter Cities. Ook Tweede Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (ChristenUnie) willen zich inzetten voor de opvang van Bibi.

Vertrouwenspersoon familie: ‘Geen officiële uitnodiging ontvangen’

Meer over dit onderwerp: Pakistan is gegijzeld door fanatici

Toch heeft het kabinet voor zover bekend geen officieel voorstel gedaan aan Bibi en haar familie (de vrouw heeft een man en vijf kinderen) om in Nederland neer te strijken. ‘We hebben tot op heden geen enkele officiële uitnodiging ontvangen,’ zei vertrouwenspersoon van de familie Joseph Nadeem tegen Elsevier Weekblad-correspondent Wilma van der Maten (zie ‘Pakistan is gegijzeld door fanatici‘ in het kader hiernaast).

Het is overigens niet duidelijk of Nederland hun voorkeur heeft: Bibi’s echtgenoot vroeg afgelopen weekeinde in een videoboodschap aan de Britse premier Theresa May om Asia Bibi in het Verenigd Koninkrijk op te vangen. Daar woont al een grote Pakistaanse gemeenschap. Ook de Verenigde Staten en Canada zouden een  verzoek om asiel hebben gekregen.

Lees ook: Volkswoede om vrijspraak Asia Bibi, CDA en D66 willen asiel aanbieden

Wat vindt u? Heeft het kabinet de plicht om de met de dood bedreigde Asia Bibi en haar familie officieel asiel aan te bieden? Of moet de Nederlandse regering dat aan andere landen overlaten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.