Premium Lock Waak voor de pakistanisering van het Westen

09 november 2018Leestijd: 5 minuten
Moslims protesteren tegen vrijspraak Asia Bibi. Foto: EPA.

Niet de wetten van het islamitische Pakistan, maar de Nederlandse wetten bepalen hier de grenzen van vrijheid, schrijft Afshin Ellian naar aanleiding van de oproep tot een twitterverbod voor Geert Wilders.

In sommige landen is er een onoverbrugbare kloof tussen de macht van de overheid en zij die de werkelijke macht in handen hebben. Pakistan is een goed voorbeeld van zo’n land. Het is een failed state – een mislukte staat.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Pakistan wordt dagelijks geteisterd door diverse bendes en de feitelijke machthebbers: de Taliban, talloze andere islamistische groeperingen, de nationale inlichtingendiensten, georganiseerde misdaad als mensensmokkelaars, enzovoort.

Het land is een veilige haven voor jihadisten en andere radicale moslims. In plaats van het jihadisme te bestrijden, kiest de Pakistaanse regering ervoor om voortdurend de jihadisten tegemoet te komen. De actieve handhaving van blasfemie is daarvan een schrijnend voorbeeld.

Alle Pakistaanse christenen kunnen van godslastering worden beschuldigd

Asia Bibi is een christelijke Pakistaanse vrouw die wegens godslastering ter dood is veroordeeld. Christenen zijn in Pakistan vaak het mikpunt van de blasfemiewetgeving. Eigenlijk kunnen alle Pakistaanse christenen van blasfemie en belediging van de profeet Mohammed worden beschuldigd. Anders waren ze wel moslim gebleven, zo luidt de redenering van islamisten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw