Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Waak voor de pakistanisering van het Westen

09 november 2018Leestijd: 5 minuten

Niet de wetten van het islamitische Pakistan, maar de Nederlandse wetten bepalen hier de grenzen van vrijheid, schrijft Afshin Ellian naar aanleiding van de oproep tot een twitterverbod voor Geert Wilders.

In sommige landen is er een onoverbrugbare kloof tussen de macht van de overheid en zij die de werkelijke macht in handen hebben. Pakistan is een goed voorbeeld van zo’n land. Het is een failed state – een mislukte staat.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Pakistan wordt dagelijks geteisterd door diverse bendes en de feitelijke machthebbers: de Taliban, talloze andere islamistische groeperingen, de nationale inlichtingendiensten, georganiseerde misdaad als mensensmokkelaars, enzovoort.

Het land is een veilige haven voor jihadisten en andere radicale moslims. In plaats van het jihadisme te bestrijden, kiest de Pakistaanse regering ervoor om voortdurend de jihadisten tegemoet te komen. De actieve handhaving van blasfemie is daarvan een schrijnend voorbeeld.

Alle Pakistaanse christenen kunnen van godslastering worden beschuldigd

Asia Bibi is een christelijke Pakistaanse vrouw die wegens godslastering ter dood is veroordeeld. Christenen zijn in Pakistan vaak het mikpunt van de blasfemiewetgeving. Eigenlijk kunnen alle Pakistaanse christenen van blasfemie en belediging van de profeet Mohammed worden beschuldigd. Anders waren ze wel moslim gebleven, zo luidt de redenering van islamisten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.