Trumps toespraak brengt geen oplossing voor ‘shutdown’

09 januari 2019Leestijd: 3 minuten
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn tv-toespraak - AFP

In zijn eerste nationale televisietoespraak heeft president Donald Trump zijn eis om een muur aan de grens met Mexico te bouwen, kracht bijgezet. Volgens de president is het bouwen van een muur ‘een keuze tussen goed en slecht’. Ook haalde de president uit naar de Democraten die ‘weigeren te erkennen’ dat er een crisis is aan de Amerikaanse grens met Mexico.

De 9 minuten durende toespraak van Trump is zijn laatste zet in een hoogoplopend politiek conflict. Een deel van de Amerikaanse overheid is gesloten, omdat het Amerikaanse Congres en de president geen overeenstemming krijgen over de begroting. Trump eist 5,7 miljard dollar om de grensmuur te bouwen, maar de Democraten, die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigeren daarmee in te stemmen.

Meer achtergrond bij dit verhaal: Republikeinse kiezers vertrouwen alleen Trump nog

De sluiting van de overheid zorgt voor steeds meer problemen. Zo ontvangen bewakers op vliegvelden geen salaris, waardoor steeds meer personeel niet komt opdagen of zich ziek melden. De shutdown duurt nu negentien dagen en als er voor vrijdag geen oplossing komt, is het de langste sluiting van de Amerikaanse overheid ooit.

Stroom aan felle uitspraken

Felle uitspraken werden door de president in zijn speech niet geschuwd. Zo somde hij voorbeelden op van geweld en moorden die zijn gepleegd door illegale immigranten. De president vroeg zich af ‘hoeveel bloed er nog verspild’ moet worden voor het Congres in actie komt. Donderdag gaat Trump zelf op bezoek bij de grens.

Bij elke controversiële actie van Donald Trump wordt zijn einde voorspeld. Maar Trump gaat voorlopig helemaal nergens heen, schrijft Emile Kossen

Door het land toe te spreken, hoopt Trump de publieke opinie aan zijn kant te krijgen, zodat de druk op het Congres wordt vergroot. Trump heeft zowel de Republikeinse als Democratische leiders van de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden uitgenodigd om vandaag met hem te onderhandelen. Volgens de president kan er in ‘45 minuten’ een deal op tafel liggen.

Voorzichtige handreiking naar Democraten

Voor Trump wordt de druk om zo’n deal te sluiten steeds groter. Volgens een peiling van persbureau Reuters die voor de toespraak werd gehouden, geeft 51 procent van de Amerikanen hem de schuld van de overheidssluiting. In zijn campagne presenteerde de president zich als iemand die ook met zijn grootste tegenstanders makkelijk een deal zou kunnen maken. De enige handreiking die de president gisteren deed, was spreken over ‘een fysieke barrière’ in plaats van een muur. Volgens de president was dat een verzoek van de Democraten.

Of het Trump gaat lukken om een deal te sluiten, is maar de vraag. Luttele minuten na de toespraak volgde het Democratische antwoord. Dat werd ook live uitgezonden op een aantal nieuwszenders. Die toespraak werd gehouden door Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, en Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. In het Huis hebben de Democraten ook de meerderheid.

Herhaling van zetten

Volgens Schumer en Pelosi kiest de president voor ‘angst’ en negeert hij de feiten. De Democraten zijn pertinent tegen het bouwen van een muur aan de grens met Mexico. Volgens hen is dat geen oplossing voor het probleem. Ook halen de Democraten Trumps campagnebelofte aan dat de muur door Mexico zal worden betaald. Trump zegt in zijn speech dat dat indirect gebeurt, onder meer door een recent gesloten handelsverdrag met het land.

Zo vormen beide toespraken een herhaling van zetten, waarbij waarschijnlijk geen van de partijen haar tegenstander heeft overtuigd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.