Gesteggel gaat door, Amerikaanse overheid blijft dicht

27 december 2018Leestijd: 3 minuten
Het Capitool in Washington. Foto: EPA.

Al een week lang is de Amerikaanse overheid gedeeltelijk dicht. Door een conflict tussen president Donald Trump en het Congres mag de overheid geen geld meer uitgeven en zijn veel overheidsdiensten tijdelijk gesloten. Een oplossing lijkt er voorlopig niet te komen. Vier vragen en antwoorden over de zogenoemde shutdown.

Waarom is de Amerikaanse overheid gesloten?

President Trump wil niets liever dan een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften inlossen: het bouwen van een muur aan de grens met Mexico. Voor die muur heeft de president zo’n 5 miljard dollar nodig. Trump wil dat dit bedrag in de nieuwe begroting wordt opgenomen. Het Amerikaanse Congres weigert dat omdat te weinig Democraten het eens zijn met het beleid van de Republikeinse president.

De Democraten, die vanaf januari een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zijn bereid om de president 1,3 miljard dollar te geven voor zijn muur. Dat vindt Trump te weinig.

De Democraten blijven herhalen dat Trump had beloofd dat de muur door Mexico zou worden betaald. Dat zei Trump ook tijdens zijn verkiezingscampagne. Maar volgens de president is het geld inmiddels terugverdiend door het nieuwe handelsverdrag dat met Mexico is gesloten.

Wat zijn de gevolgen van de sluiting?

Ongeveer een kwart van de Amerikaanse overheidsdiensten is gesloten. Door het hele land zijn zo’n 350.000 werknemers van de federale overheid naar huis gestuurd. Zij hebben onbetaald verlof gekregen. Amerikaanse ministeries draaien op een minimale bezetting. Alleen hoognodige werknemers zijn na Kerst aan de slag gegaan. Deze medewerkers worden als ‘essentieel’ voor het functioneren van de overheid gezien. Zo werken mensen in het leger, hulpdiensten en douaniers op vliegvelden gewoon door.

Andere overheidsdiensten zijn wel gesloten, waaronder een aantal nationale parken – wat leidt tot teleurgestelde toeristen.

Wat is de impact op de Amerikaanse economie?

De sluiting van de overheid lijkt de Amerikaanse economie tot nu toe geen schade te berokkenen. De beurskoersen kelderden in de dagen voorafgaand aan Kerst en hadden zelfs de slechtste dag voor Kerstmis ooit, maar gisteren krabbelden de beurzen op en zijn de meeste verliezen goedgemaakt.

Lees ook de column van Bram Boxhoorn, directeur van de Atlantische Commissie: Bij Trump is een deal hetzelfde als je zin krijgen

Niet alleen op de beurzen lijkt de impact van de shutdown beperkt. Volgens dagblad The New York Times blijkt uit een onderzoek van  kredietratingbureau Standard & Poor’s dat door de overheidssluiting per week zo’n 1,2 miljard dollar van het nationaal inkomen verloren gaat. Dat is een fractie van het jaarlijkse nationaal inkomen van ongeveer 20 miljard dollar.

Hoe verlopen de onderhandelingen over de nieuwe begroting?

De onderhandelingen tussen Trump en de Democraten stonden tijdens de Kerstdagen op een laag pitje. Op Kerstavond lieten de Democraten onder leiding van Chuck Schumer en Nancy Pelosi weten dat het ‘Witte Huis onduidelijke signalen uitzendt’ en de onderhandelingen daarom stroef verlopen. Pelosi en Schumer vinden dat Trump het land ‘in chaos stort’.

Intussen blijft de president, die gisteren een onverwacht bezoek bracht aan Amerikaanse strijdkrachten in Irak, herhalen dat hij hoe dan ook een muur wil bouwen:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Democraten zullen daar niet mee instemmen. Verder dan 1,3 miljard dollar willen zij niet gaan. Waarschijnlijk komen de Democraten begin januari in het Huis van Afgevaardigden met een eigen begrotingsvoorstel om de overheid te heropenen.

Maar dat Democratische voorstel zal vervolgens worden verworpen door de Republikeinen, die in de Senaat een meerderheid hebben. Zij hebben immers toegezegd alleen met voorstellen in te stemmen die door Trump worden gesteund. Een compromis tussen de partijen lijkt voorlopig niet in zicht.