In beeld: de vreemdste capriolen van Jean-Claude Juncker

17 december 2018Leestijd: 6 minuten
Jean-Claude Juncker schudt haar protocolchef door elkaar. Foto: YouTube.

Jean-Claude Juncker (64) kwam afgelopen weekeinde in het nieuws nadat hij een vrouw op een nogal opmerkelijke manier begroette. De Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie, die volgend jaar afscheid neemt, haalt de laatste maanden vaker het nieuws met vreemde capriolen dan met politieke besluiten. Zijn meest opmerkelijke acties op een rij.

Juncker schudt haardos vrouwelijke protocolchef door elkaar

Groot nieuws was er niet te melden over de top  van de Europese Unie (EU) in Brussel afgelopen donderdag en vrijdag, waardoor de aandacht in de (sociale) media vooral uitging naar het gedrag van Juncker. Toen hij afgelopen vrijdag de plaatsvervangende protocolchef Pernilla Sjölin van de Europese Commissie tegen het lijf liep, schudde hij luid joelend haar blonde haardos door elkaar. Daarna omhelsde hij Sjölin, waarna de vrouw zichtbaar ongemakkelijk doorloopt. Vervolgens begroette Juncker nog twee vrouwen met een zoen op de wang. De Luxemburger liep de derde dame tegemoet, terwijl hij zijn schouders optrok en een gekke grimas trok.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het beeld levert hilariteit, verbazing en ook woede op: op Twitter leggen velen het verband met #MeToo, omdat Juncker ongevraagd een vrouw betastte. Anderen vinden dat de man als ‘visitekaartje van Europa’ aantoont dat hij niet langer geschikt is om zijn werk te doen. Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) wilde zo ver niet gaan, maar keurde het gedrag van de Commissievoorzitter wel af: ‘Gedraag je!’ zei ze bij het televisieprogramma WNL op Zondag. Ze zei te hopen dat Junckers medewerkers hem erop wijzen ‘waar de grens ligt’ wat betreft fysiek contact. ‘Ik zou er persoonlijk echt niet van gediend zijn als iemand zo aan mijn haar zou zitten. Dat is best intiem, dus dat moet je gewoon niet doen.’

Juncker parodieert May, ruziet met Britse premier

Tijdens persconferenties kreeg Juncker de afgelopen maanden geregeld de lachers op zijn hand, al dan niet bedoeld. Het begon in oktober met een parodie op de Britse premier Theresa May, die tijdens het Tory-partijcongres dansend het podium betrad op het nummer Dancing Queen van ABBA. Een week later deed Juncker voorafgaand aan een toespraak een vergelijkbaar dansje, zichtbaar geamuseerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of het spottende dansje een rol speelde, is niet bekend, maar May en de Commissievoorzitter kregen het vorige week bij de EU-top in Brussel met elkaar aan de stok. Na een toespraak over de Brexit stapte de Britse premier op Juncker af, waarna ze voor het oog van de camera’s van Juncker wilde weten of hij haar ‘vaag’ had genoemd. ‘Hoe noemde je me?’ sprak May zichtbaar verbeten. ‘Je noemde me vaag. Ja, dat deed je. Vaag, jawel.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een verbaasde Juncker ontkende dat, en verduidelijkte dat hij met het woord ‘vaag’ niet doelde op de Britse premier, maar op het hele debat over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Uiteindelijk kwam premier Mark Rutte (VVD) tussenbeide, en suste de boel. Later bevestigde ook Juncker dat het ging om een misverstand: ‘Toen ze had gecheckt wat ik had gezegd, hebben we gekust.’

Juncker maakt beschonken indruk op NAVO-top: ‘rugpijn’

Misschien wel de meest opzienbarende beelden van Juncker komen na een diner bij een NAVO-top in Brussel, in juli van dit jaar, waar hij de indruk wekte aangeschoten of zelfs dronken te zijn. Te zien is hoe de waggelende Luxemburger wordt ondersteund door leiders van diverse landen, onder wie Mark Rutte. De premier was een van de aanwezigen die de Commissievoorzitter overeind hielden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een dag later bedankte Juncker de Nederlandse premier voor zijn hulp. Volgens de woordvoerder had de Commissievoorzitter last van rugpijn: Juncker zou kampen met de aandoening ischias ofwel sciatica, die de bewuste avond in Brussel hevig opspeelde. Aan die lezing werd hevig getwijfeld, aangezien op de beelden duidelijk was te zien dat de Luxemburger een glimlach op zijn gezicht had. Dat kwam ‘door zijn goede humeur’, zei Rutte desgevraagd.

Lees ook dit stuk van Jelte Wiersma: Het eerlijke verhaal van Jean-Claude Juncker

Velen suggereerden dat Junckers wankele tred te wijten was aan overmatig drankgebruik, ook gezien zijn reputatie. Vier jaar geleden zei voormalig PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem, destijds voorzitter van de Eurogroep, bij televisieprogramma Knevel & Van den Brink dat Juncker een ‘verstokt roker en drinker’ is. Die ontkende dat destijds met klem: ‘Ik heb geen alcoholprobleem. En ik wil verder niet ingaan op de uitspraken van Dijsselbloem.’ Later bood de PvdA’er de Commissievoorzitter telefonisch zijn excuses aan voor de uitspraak.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Afgelopen zomer, de week na de vele lacherige reacties over het voorval op de NAVO-top, reageerde Juncker geërgerd. ‘Het is verbazingwekkend hoeveel mensen expert zijn als het over mijn medische conditie gaat,’ aldus Juncker, die vraagt om meer respect. ‘Ja, ik had kramp in mijn been, maar er waren veel belangrijker zaken om op te concentreren (…) dan mijn gezondheidstoestand.’

 Juncker begroet leiders handtastelijk, noemt Orbán ‘dictator’

De geruchten over Junckers alcoholisme werden mede gevoed door een video die al sinds vorig jaar op internet circuleert. Bij de ontvangst van Europese leiders op een top van de Europese Unie begroette hij veel gasten op ongebruikelijke wijze, die suggereert dat Juncker te diep in het glaasje had gekeken. Zo zoende hij hen op de wang of het voorhoofd, gaf hij (zachte) klapjes in het gezicht en gaf hij high fives. Als mannen dezelfde kleur stropdas droegen als hij, greep de Commissievoorzitter de das, om die naast die van hem te houden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De meest opmerkelijke begroeting kreeg de Hongaarse premier Viktor Orbán, die een moeizame relatie met Brussel heeft. ‘Dictator!’ riep Juncker hem plagerig toe. Vlak voordat Orbán zijn hand schudde, grapte Juncker ook al in de richting van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad: ‘The dictator is coming‘ (De dictator komt eraan).

Of Juncker nu heeft gedronken of niet, de EU-leider staat bekend om zijn joviale karakter, waarbij hij voortdurend grappen maakt en handtastelijk is. Zo is het voor hem goed gebruik om gesprekspartners, zowel mannen als vrouwen, op de wang of het voorhoofd te kussen als hij hen ontmoet. Ook aait Juncker geregeld collega’s over de bol, vooral zijn rechterhand en mogelijke opvolger Frans Timmermans.

Juncker geeft Timmermans een aai over de bol. Foto: EPA.