Hongarije

Orbán daagt Commissie Juncker uit: ‘Onbeduidend’

27 juli 2018Leestijd: 2 minuten

Hoewel de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker nog bijna een jaar de scepter zwaait, kijkt de Hongaarse premier Viktor Orbán al reikhalzend uit naar de opvolging. Orbán, die de grenzen wil sluiten voor immigranten, wil dat de volgende Commissie geen lidstaten straft als die hun grenzen willen beschermen.

Dat meldt persbureau Reuters. De Europese Commissie diende vorige week een aanklacht in tegen de Hongaarse regering, vanwege de omstreden ‘Stop Soros-wet’. Brussel vindt dat de wet, die onder meer het helpen van immigranten strafbaar stelt, indruist tegen de waarden van de Europese Unie (EU). Maar Hongarije is vastberaden om de wet te behouden: ‘We zijn eraan gewend geraakt dat wij, en niet Brussel, de veiligheid en belangen van de Europese bevolking beschermen.’

De ‘Stop Soros’-wet, vernoemd naar de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros vanwege zijn steun aan non-gouvernementele organisaties, verbiedt Hongaarse burgers om in een gebied van 8 kilometer langs de buitengrens van de EU te komen om immigranten bij te staan.

Huidige Commissie ‘onbeduidend’

Het verzet van de Europese Commissie is volgens Orbán ‘onbeduidend’, omdat de zittingstermijn van de Europese Commissie bijna afloopt. Volgens Orbán zijn de voorstellen van de Commissie ‘als de laatste sprongen van kikkerpoten, zoals in de experimenten bij biologie die we vroeger op school hebben gezien: niet van enig belang’.

De Hongaarse premier hoopt op een nieuwe Europese Commissie ‘met een nieuwe aanpak’. Volgens Orbán zou de Commissie er beter aan doen ‘om de regeringsleiders te straffen die miljoenen immigranten hebben binnengelaten, wat in tegenspraak was met de regels van de Europese Unie’. Hoewel hij geen namen noemde, ligt het voor de hand dat hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel bedoelt.

CDA botst publiekelijk met zusterpartij Fidesz

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.