islam

Saudi-Arabië zet drastische stappen in ruzie met Canada

07 augustus 2018

Het diplomatieke conflict tussen Saudi-Arabië en Canada loopt steeds hoger op. Aanleiding was dat de Canadese regering zich solidair toonde met de vorige week maandag gearresteerde Saudische mensenrechtenactivist Samar Badawi.

Badawi is de zus van de eerder gevangengenomen activist, blogger en schrijver Raif Badawi, en heeft bovendien een Canadees paspoort. Raif werd in 2012 gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend zweepslagen omdat hij zich in zijn blogs kritisch had uitgelaten over de islam.

Canadese ambassade eiste vrijlating activisten

De controverse begon toen de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland donderdag op Twitter schreef dat ze verontrust was over de arrestatie van Badawi, en dat ‘Canada zich altijd zal blijven inzetten voor de vrijlating van zowel Raif als Samar’. De Canadese ambassade in de Saudische hoofdstad Riaad eiste ‘onmiddellijke vrijlating’ van zowel Badawi als ‘alle andere vreedzame mensenrechtenactivisten’.

Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het geen boodschap heeft aan de ‘flagrante inmenging’ van Canada. De Saudische regering riep de ambassadeur in Ottawa terug, en zette de Canadese ambassadeur Dennis Horak het land uit. Ook heeft Saudi-Arabië prompt alle handel met Canada stilgelegd.

Beurzen van Saudische studenten geschrapt

Freeland verklaarde maandag in Vancouver dat zij ‘zeer bezorgd’ is over de situatie, met name over de uitzetting van de Canadese ambassadeur. Ze herhaalde wat ze eerder zei: ‘Canada zal zich altijd blijven inzetten voor mensenrechten en vrouwenrechten, en dat zal niet veranderen.’

Maar Saudi-Arabië gaat nog een paar stappen verder. Maandagavond schrapte de luchtvaartmaatschappij Saudi Airlines alle vluchten naar de Canadese stad Toronto.

Ook heeft de Saudische regering de beurs van zo’n zestienduizend Saudische studenten in Canada geschrapt, en hen opgeroepen ‘ergens anders’ te gaan studeren, meldt de Canadese krant The Toronto Star. In Canada werken ook relatief veel Saudische artsen die zich er specialiseren. De kosten daarvan worden ook gedekt door de Saudische regering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.