Jemen

Hoe Saudi-Arabië Nederland chanteerde in Veiligheidsraad

26 juli 2018

Saudi-Arabië heeft met een aantal andere Golfstaten Nederland gechanteerd in de VN-Veiligheidsraad. De Nederlandse houding tegenover Jemen beviel de oliestaat niet.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd, meldt het AD donderdag. Er zou zijn gedreigd met sancties tegen Nederlandse bedrijven.

In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog waarbij al zo’n 12.000 doden vielen. Gesteund door Iran vechten sjiitische Houthi-rebellen daar tegen soennitische regeringstroepen, die militaire steun krijgen van landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Door de oorlog kampt het land met een groot voedseltekort. Kinderen worden ingezet als soldaten, ruim twee miljoen mensen zijn gevlucht.

Nederland probeert al jaren de situatie in Jemen op de politieke agenda te krijgen. Mede dankzij Nederland werd vorig jaar september in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties besloten tot een internationaal onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Jemen en naar andere schendingen van het internationaal recht.

Ook financiële steun

Nederland biedt daarnaast financiële steun. In april jongstleden maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) bekend dat Nederland 16,8 miljoen euro beschikbaar stelt voor humanitaire hulp aan Jemen.

Nederland heeft dit jaar een plaats in de VN-Veiligheidsraad en stelde als voorzitter in maart de situatie opnieuw aan de orde. De Golflanden maakten volgens het ministerie daarna duidelijk dat Nederlandse bedrijven economische schade zouden ondervinden van het Nederlandse standpunt over Jemen. ‘Nederland heeft laten weten dat er geen koppeling moet worden gemaakt met economische belangen,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van BuZa in het AD. ‘Zowel Nederland als de Golfstaten profiteren daar immers van.’

Niet voor het eerst chantage

Het is niet voor het eerst dat Saudi-Arabië Nederland probeert te chanteren met economische sancties. Na het besluit van de Mensenrechtenraad in september vorig jaar ontving Nederland ook al een dreigbrief van de Saudi’s. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) moest toen zelfs contact opnemen met zijn Saudische collega om de zaak te sussen.

De officiële resolutie die toen werd opgesteld, is ook aangepast. De ‘internationale commissie’ uit het origineel werd vervangen door ‘internationale experts’.

Anonieme bronnen bij de VN melden in de krant dat Nederland zijn toon ook matigde na nieuwe dreigementen afgelopen maart. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.