Kledingregels of niet: Saudische vrouw wil stijlvol over straat

09 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'Franco Pagetti//VII/HH'

Westerse mode is populair bij vindingrijke vrouwen, ondanks de wettelijke kledingvoorschriften.

Sinds kort zijn modeshows verboden in Saudi-Arabië. De autoriteiten hadden de catwalk in 2009 toegestaan, als voor elke show een vergunning werd aangevraagd. De regering zegt dat die wet werd overtreden. Geestelijken hekelen de, in hun ogen, vrije seksuele moraal van couturiers en internationale modemerken.

Saudi-Arabië is een van de weinige landen met wettelijke kledingvoorschriften voor vrouwen. Vrouwen zijn verplicht een abaya, een lang zwart gewaad, te dragen. Dat is nodig, zegt hoogleraar Aziza Al-Yousef van de King Saud University in The Economist. ‘Door de abaya worden vrouwen op hun karakter beoordeeld, niet op hun uiterlijk.’

Stijl en smaak

De kledingregels weerhouden vrouwen in het land niet van modestatements. In de steden komen abaya-winkels op met het tradi­tionele gewaad in diverse kleuren en stijlen. Tassen, schoenen en sieraden zijn populair. Onder je abaya sneakers dragen, is niet verboden. Accessoires zijn de manier om stijl en smaak te etaleren.

Ondanks de strenge voorschrif­ten is Saudi-Arabië een interessante markt voor modeketens. Zo stijgen de uitgaven in winkels jaarlijks met ruim 6 procent. Een groot deel van de kleren wordt nog altijd verkocht op traditionele markten, waardoor er ruimte is voor nog meer moderne modehuizen. Tijdschriften als Hyab Fashion inspireren jonge vrouwen zowel gesluierd als sexy te zijn.

Toch is er, ook onder jongeren en vrouwen, verzet tegen westers uiterlijk vertoon. Uit onderzoek van de Michigan University blijkt dat tweederde van de jongeren in het land vrouwen liever met gezichtsbedekking ziet. Nu hoeft dat, tegen de zin van islamitische hardliners in, niet.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015