Europese Unie

Twee asielschepen mogen bij uitzondering Italië in. Dit is waarom

16 juli 2018Leestijd: 2 minuten

Er komt een einde aan de uitzichtloosheid van twee migrantenschepen. Italië maakt een uitzondering op het strenge aanmeerbeleid, en laat de twee schepen de haven van het Siciliaanse Pozzallo binnenvaren.

Reden is dat andere lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben toegezegd meer dan de helft van die immigranten op te nemen. Daarmee komt een einde aan de diplomatische patstelling tussen EU-landen, waardoor die twee schepen vastzaten op zee.

Mensensmokkelaars opgepakt en afgevoerd

Italië besloot onder leiding van de nieuwe regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging eerder de havens te sluiten voor boten van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die immigranten redden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini noemde de ngo’s in kwestie ‘mensensmokkelaars’ en verklaart dat ze volgens zijn regering niet langer als legitieme organisaties worden beschouwd.

Het gaat om het Italiaanse schip Monte Sperone en het Britse schip Protector. Dat laatste nam vrijdag zo’n 450 asielzoekers over van een veel te vol Libisch schip. De Protector en Monte Sperone zijn inmiddels aangekomen in de haven van Pozzallo, meldt The Times of Malta. Daarbij zijn ook acht vermoedelijke mensensmokkelaars opgepakt en door de politie afgevoerd.

Duitsland, Frankrijk, Malta, Spanje en Portugal beloofden Italië elk 50 asielzoekers op te nemen. Die concessie kwam na het aandringen van Salvini. Hij hamerde er de afgelopen dagen op dat Italië niet alleen verantwoordelijk kan zijn voor de asielzoekers, en dat andere EU-landen ook hun steentje moeten bijdragen. ‘Vastberadenheid en consistentie lonen,’ zei Salvini zondagavond. Volgens de minister van Lega-huize is de volgende stap het oprollen van bendes van mensensmokkelaars om asielzoekers ‘te begeleiden naar waar ze vandaan zijn gekomen’.

Italië wil asielzoekers terug naar Libië kunnen sturen

Salvini wil een Europese aanpak waarmee lidstaten immigranten kunnen stoppen voordat ze het Afrikaanse continent verlaten. Lukt dat niet, dan moet de Europese Unie volgens hem boten met asielzoekers terugsturen naar de haven waar ze vandaan komen.

Maar veel van hen reizen vanuit Libië naar de Europese Unie. Vluchtelingen kunnen onder het internationaal recht niet worden teruggestuurd naar plekken waar ze mogelijk gevaar lopen. Libië wordt door zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties als onveilig land bestempeld.

Maandag dringt Salvini er in Moskou, waar hij was om de finale van het WK voetbal bij te wonen, op aan dat de regels worden aangepast en dat Libië van de lijst met onveilige landen wordt geschrapt. Hij wil dat asielzoekers daarnaartoe terug worden gestuurd om er hun asielprocedure af te wachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.