Merkel krijgt haar zin, en Italië sluit poorten voor boten van ngo’s

30 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Het omstreden schip de Aquarius, dat door Artsen Zonder Grenzen werd gebruikt op immigranten op te pikken - Foto: AFP

Veertien landen uit de Europese Unie (EU) hebben aan Duitsland toegezegd om immigranten die daar eerder geregistreerd stonden sneller terug te nemen. Ook Nederland bevindt zich onder die landen, evenals migratiekritische landen als Polen, Tsjechië en Hongarije.

Het Duitse persbureau DPA heeft documenten in handen die de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar haar coalitiepartners heeft gestuurd.

Nederland vindt migrantenuitwisseling prima

Onder het Dublin-akkoord moeten immigranten in de eerste EU-lidstaat van aankomst hun asielprocedure doorlopen. Vanwege de grote toestroom van immigranten tijdens de migratiecrisis gebeurt dat nu vaak niet.

Volgens Elsevier Weekblad
Jelte Wiersma: Met immigratietop houdt EU zichzelf voor de gek

Met Spanje en Griekenland had Merkel al bilaterale afspraken gemaakt over het terugnemen van asielzoekers die in die landen staan geregistreerd. De andere landen die nu hun toezegging hebben gedaan zijn België, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Zweden. Nederland vindt het prima om afspraken met Merkel te maken over het versneld terugnemen van asielzoekers. Het betekent namelijk dat ook omgekeerd migranten van wie de asielprocedure in Duitsland zou moeten lopen dan sneller kunnen worden teruggestuurd. Nu verloopt dat vaak stroef. Volgens ingewijden zijn er in Nederland meer asielzoekers van wie de aanvraag volgens het Dublin-akkoord eigenlijk in Duitsland zou moeten worden behandeld dan andersom.

Merkel staat in eigen land flink onder druk vanwege een conflict met haar Beierse coalitiepartner CSU. Horst Seehofer, CSU-leider en minister van Binnenlandse Zaken, dreigde eerder asielzoekers die ergens anders in Europa staan geregistreerd terug te sturen tot grote weerzin van Merkel. Daarmee dreigde een regeringscrisis.

Italië sluit de havens voor ngo’s en reddingsschepen

Met Italië heeft Merkel geen overeenkomst weten te bereiken. Sterker nog, het land onder de nieuwe regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging verklaarde zaterdag per monde van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dat boten van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die immigranten redden de Italiaanse havens niet meer binnen mogen varen.

Hij noemt de ngo’s in kwestie ‘mensensmokkelaars’ en verklaart dat ze volgens zijn regering niet langer als legitieme organisaties worden beschouwd. Op zijn Facebook-pagina plaatste Salvini een foto van dergelijke reddingsschepen met de bijgaande hashtag ‘sluit de havens’, en de tekst ‘Stop de mensenhandelmaffia: hoe minder er vertrekken, hoe minder er zullen verdrinken’. Salvini prijst het akkoord dat tijdens de migratietop in Brussel werd bereikt, en hoopt dat zijn land daarmee minder immigranten te verwerken krijgt.

Top geeft beperkt resultaat

Donderdag en vrijdag kwamen regeringsleiders tijdens een EU-top in Brussel bij elkaar om zich te buigen over de migratiecrisis. Er werd dus een politiek akkoord bereikt, maar het tegengaan van het doorreizen van immigranten in de EU wordt daarin niet genoemd. Zondag bespreken Seehofer en Merkel de uitkomsten van die top.

Er werd onder meer afgesproken dat er op korte termijn gesloten opvangcentra in Zuid-Europa komen waar nieuwe bootmigranten moeten worden opgevangen. Op de langere termijn hopen de leiders ook buiten de EU (in Afrika bijvoorbeeld) ‘gecontroleerde’ centra te kunnen opzetten waar onderschepte bootvluchtelingen naartoe worden gebracht.

In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet. Daarover moet sneller uitsluitsel zijn dan nu vaak het geval is. De ‘rechtmatige’ asielzoekers worden over de EU verspreid.