‘Trotse populist’ Salvini wil Europese alliantie tegen migratie

02 juli 2018Leestijd: 4 minuten
Salvini op Lega-jongerenbijeenkomst in Pontida. Foto: AFP.

Ook na de afspraken die de 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) in Brussel maakten, is de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini geenszins van plan zijn toon te matigen over immigratie. De leider van Lega, volgens hemzelf ‘de meest populistische’ partij van Europa, wil zijn migratiepolitiek via een grensoverschrijdende samenwerking over Europa uitrollen.

‘Ik denk aan een alliantie in Europa, die alle vrijheidsbewegingen verenigt die hun grenzen en het welzijn van hun kinderen willen verdedigen,’ aldus een enthousiaste Salvini zondag op een jongerenbijeenkomst van Lega in Pontida, vlakbij de stad Bergamo in het noorden van Italië. Daar zouden zo’n 50.000 toeschouwers op af zijn gekomen, meldt persbureau AFP.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lega is ‘meest populistische partij’ van Europa, aldus trotse Salvini

Voorafgaand aan het evenement zei Salvini al tegen journalisten dat Lega zijn naam had gevestigd als ‘de meest populistische partij’ van Europa. ‘Die term is een compliment voor me.’ De minister en vicepremier wil ‘de Alpen oversteken’, om zijn partij Lega, die in de jaren tachtig begon als een lokale partij in de noordelijke regio Lombardije, ‘te transformeren in een Europese strijdkracht, die de nationale regionale grenzen overschrijdt en vrijheid, werk en veiligheid biedt aan alle mensen’.

Carla Joosten: Aanpak immigratie is niet populistisch

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

Salvini staat bekend als zeer kritisch over de EU, maar toch wil hij de gedroomde alliantie bereiken ‘via de Europese weg’, al liet hij in het midden of dat betekent dat hij een transnationale partij wil stichten voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019. In elk geval wil hij naar eigen zeggen ‘een alternatief bieden aan dit Europa, dat is gebouwd op uitbuiting en massa-immigratie‘.

Salvini wil niet bij EVP, waarbij partij van Orbán wel is aangesloten

De Italiaanse vicepremier verzekerde dat Lega zich nooit zal voegen bij de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP), waar onder anderen de Hongaarse regeringspartij Fidesz van Salvini’s bondgenoot Viktor Orbán wel bij is aangesloten. Vorige maand ontstond nog ruzie tussen Fidesz en het CDA, tevens lid van de EVP-fractie, dat forse kritiek had geuit op Orbán.

Fractieleider Guy Verhofstadt van de liberale ALDE-partij hekelde EVP-partijvoorzitter Joseph Daul in maart omdat die Orbán gelukwenste aan de vooravond van de Hongaarse verkiezingen. Verhofstadt beschuldigt de Hongaarse premier geregeld van ‘antisemitische propaganda’. Zelf ziet die geen probleem: ‘Het is waar dat we aan de rechterkant van die politieke stroming staan. Maar de EVP is een grote tent, waarbinnen onze partij ook een plaats heeft,’ aldus Orbán, die in maart aankondigde dat zijn partij zich voor de Europese verkiezingen weer bij de EVP zal aansluiten.

Hoewel Salvini en Orbán dus geen lijstverbinding zullen aangaan, is bekend dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden. Een kleine maand geleden, kort nadat Salvini plaatsnam in de Italiaanse regering, zei hij tegen zijn aanhangers te hebben gebeld met de Hongaarse premier. ‘We gaan met hem de regels van de Europese Unie hervormen.’ Ook bespraken beiden hun voornemens om te gaan bouwen aan ‘een netwerk van rust, veiligheid, vrede en de strijd tegen terreur’.

AfD-woordvoerder: Samenwerken met Strache, Kurz, Salvini en Orbán

De kans is groot dat Salvini aansluiting gaat zoeken bij de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, wiens land zondag het EU-voorzitterschap overnam van Bulgarije. Kurz ging in Oostenrijk een coalitie aan met Heinz-Christian Strache, een voormalige neonazi en leider van het rechtse FPÖ, en staat bekend als een groot pleitbezorger van strenge grensbewaking.

Lees ook dit stuk uit het weekblad: Alpenfront tegen Merkel

Ook de rechts-nationalistische AfD in Duitsland ziet een anti-migratiealliantie wel zitten, getuige een uitspraak die woordvoerder Jörg Meuthen zaterdag deed op het partijcongres in Augsburg: ‘Degenen met wie wij willen en moeten samenwerken, heten bijvoorbeeld Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurz, Matteo Salvini en zelfs Viktor Orbán.’

Salvini weigert ngo-schepen: ‘dodelijk’, aldus burgemeester Barcelona

Salvini gaat in eigen land intussen onverminderd door met het beperken van de illegale immigratie. Zaterdag nog maakte hij bekend dat hij de Italiaanse havens sluit voor schepen van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die Afrikaanse migranten naar Italië willen verschepen, nadat hij eerder al diverse schepen de toegang ontzegde.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nadat Valencia eerder al het veelbesproken schip Aquarius met ruim 600 migranten toeliet, besloot de Spaanse regering dat ook te doen met het schip Open Arms. Dat schip, met aan boord zestig migranten die waren opgepikt door de Spaanse ngo Proactiva, zet nu koers naar Barcelona. Ada Colau, de burgemeester van die stad, schreef op Twitter niet medeplichtig te willen zijn aan ‘het dodelijke beleid’ van Salvini.