Premium Lock Aanpak immigratie is niet populistisch

24 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Migranten op reddingsbootjes om aan boord te gaan van ngo-schip Lifeline. Foto: AFP.

Opvallende commentaren her en der in media over de immigratiecrisis. Van tv (Jinek) tot radio (Nieuwsweekend) en in kranten heet het dat er geen immigratiecrisis is maar een politieke crisis.

Daarbij wordt telkens gewezen op de wankelende regering-Merkel in Duitsland en de weigering van de nieuwe Italiaanse regering om de Aquarius vol migranten te laten aanmeren. ‘Politieke’ gebeurtenissen die de werkelijke crisis zouden vormen en niet de immigratie, want er komen momenteel immers zo weinig migranten naar Europa. De strijd tegen illegale immigratie zou alleen om electorale motieven zijn ingegeven en van populisme getuigen.

Optreden tegen mensensmokkel is niet populistisch

De redenering is abject. Treden Europese politici eindelijk op tegen de absurde mensensmokkel met zijn talloze verdrinkingsdoden, krijgen ze het verwijt populistisch te zijn. Dat ze onder druk staan als gevolg van Duitse en Italiaanse toestanden is niet fraai, maar Europese politiek is helaas een modderig gebeuren.

Het is waar dat de instroom niet zo groot is als pakweg in 2015, toen de oorlog in Syrië volop woedde. Maar moet de politiek wachten op een volgende oorlog of op een grotere stroom migranten op zoek naar een beter leven en nog meer verdrinkingsdoden totdat er maatregelen worden genomen?

Dat er sinds 2016 niets meer is gebeurd, is de werkelijke schande

Sinds in 2016 de Turkije-deal werd gesloten, is er in de Europese Unie amper nog wat gebeurd om asiel en immigratie beter te regelen. Dat is de werkelijke schande.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw