Immigratie

Salvini belt met Orbán: ‘Samen EU hervormen’

05 juni 2018

De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil de handen ineenslaan met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Samen willen ze de EU-regels hervormen. Volgens Salvini werken beiden aan een ‘netwerk’ van landen uit Centraal- en Zuid-Europa om een vuist te maken tegen de Brusselse immigratiepolitiek.

‘Vandaag had ik een goed en lang gesprek met de Hongaarse premier Viktor Orbán,’ zei Salvini tijdens een partijbijeenkomst in de Italiaanse hoofdstad Rome. ‘Hij wenste ons het beste en we gaan met hem de regels van deze Europese Unie hervormen,’ aldus een enthousiaste leider van Lega, dat samen met de Vijfsterrenbeweging de nieuwe Italiaanse regering vormt. In januari zei Salvini nog dat Orbán en de Amerikaanse president Donald Trump zijn ‘rolmodellen’ zijn.

Bouwen aan ‘netwerk van rust, vrede, veiligheid en strijd tegen terreur’

Tijdens zijn toespraak in Rome zei Salvini later ook dat hij en Orbán samen met andere landen gaan bouwen aan ‘een netwerk van rust, veiligheid, vrede en de strijd tegen terreur’. De kersverse minister van Binnenlandse Zaken noemde geen landen bij naam, maar zal de verkiezingswinst van Janez Jansa – die steun geniet van Orbán – in buurland Slovenië toejuichen. Maandag werd bekend dat diens rechtse SDS-partij, die een streng immigratiebeleid wil voeren, een kwart van de stemmen kreeg tijdens de verkiezingen en daarmee de grootste partij is geworden.

De kans is eveneens groot dat het tweetal zich zal wenden tot de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, die een uitgesproken voorstander is van strengere grensbewaking. Op 1 juli neemt Oostenrijk voor een half jaar het EU-voorzitterschap op zich, waarbij Kurz als hoofddoel heeft de illegale immigratie naar Europa tot nul terug te brengen.

Salvini wil net als Orbán asielactivisten juridisch vervolgen

Die boodschap zal Salvini en Orbán als muziek in de oren klinken: laatstgenoemde kondigde vorige week aan dat hij asielactivisten strafbaar wil gaan stellen. In Hongarije is een wet in de maak, waarin onder meer passages staan die het uitprinten van pamfletten met informatie voor asielzoekers en het bieden van eten of juridisch advies aan immigranten verbieden op straffe van enkele dagen tot een aantal jaar in de cel.

Lees ook dit commentaar van Syp Wynia: Overwinning Orbán is leerzaam voor Europa

Afgelopen weekeinde kondigde Salvini tijdens een bijeenkomst in de Noord-Italiaanse stad Vicenza vergelijkbare maatregelen aan wat betreft illegale immigranten. Italië is voornemens om op korte termijn een half miljoen uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. Ook wil de nieuwe regering de Dublin-verordening schrappen, die bepaalt dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het eerste veilige land waar ze terechtkomen.

‘Sicilië niet langer vluchtelingenkamp van Europa’

Vijfsterrenbewegingleider Luigi di Maio

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Italiaans vijfsterrensocialisme is bedreiging voor Brussel

In plaats daarvan moeten vluchtelingen volgens Rome naar rato over EU-landen worden verdeeld. Ook willen Lega en de Vijfsterrenbeweging afgewezen asielzoekers onmiddellijk van Italiaans grondgebied verwijderen, en moeten private asielzoekerscentra plaatsmaken voor overheidscentra. Salvini overweegt daarnaast juridische actie te ondernemen tegen ngo’s die migranten van zee redden, omdat hij ze beschuldigt van banden met mensensmokkelaars. Dit alles moet er volgens Salvini voor zorgen dat Italië, in het bijzonder het meest zuidelijke eiland Sicilië, niet langer ‘het vluchtelingenkamp van Europa’ zal zijn.

Maandag riep Salvini de EU op Twitter op Italië te helpen bij het indammen van de immigratiestroom vanuit Afrika. ‘Anders moeten we andere wegen inslaan,’ sprak hij dreigend. Eerder gaf hij juist aan niet met zijn Europese collega’s te willen ‘redetwisten’, maar te willen samenwerken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.