‘Alpencoalitie’: Alleen nog oorlogsvluchtelingen opvangen

12 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Seehofer (links), Kickl (midden) en Salvini in Innsbruck. Foto: EPA

De ministers van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Italië), Horst Seehofer (Duitsland) en Herbert Kickl (Oostenrijk) gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat alleen nog oorlogsvluchtelingen worden opgevangen in Europa. Dat kwamen de drie donderdag overeen tijdens een bijeenkomst van 28 ministers van EU-lidstaten in het Oostenrijkse Innsbruck. De ‘Alpencoalitie’ wil op weg naar een Italiaans immigratiemodel.

‘Immigratie is een onderwerp waarover lange tijd een gebrek aan duidelijkheid en orde heerste,’ zei Kickl van de rechts-nationalistische partij FPÖ na afloop van de tweedaagse bijeenkomst.

‘We zijn dicht bij een oplossing, en kunnen het samen erg goed vinden over de toekomst van Europa.’ De Oostenrijker sprak van een ‘as van bereidheid’ die zich wil inzetten om het aantal immigranten naar Europa sterk te beteugelen, en alleen de ‘echt kwetsbare mensen’ toe te laten. Daarmee doelt hij op mensen die vluchten voor oorlog in hun thuisland. De laatste tijd komen vooral migranten uit Noord-Afrika, die willen ontsnappen aan armoede, via Italië naar Europa.

Aantal schepen, doden en kosten gaan omlaag bij Italiaans model, zegt Salvini

Lees ook dit stuk uit het weekblad: Alpenfront tegen Merkel

Ook Salvini was tevreden over de gemaakte afspraken met Seehofer en Kickl. Volgens de Lega-leider staan zijn Duitse en Oostenrijkse collega’s achter maatregelen naar Italiaans model. ‘Als onze voorstellen door andere landen in Europa wordt overgenomen, zal dat leiden tot minder schepen die aankomen, minder doden en minder kosten.’ Twee weken geleden sloot Salvini de Italiaanse havens voor schepen van non-gouvernementele organisaties (ngo’s).

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

In Innsbruck maakten Salvini, Seehofer en Kickl bekend dat ze volgende week donderdag (19 juli) weer bij elkaar komen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, ‘om de positieve samenwerking voort te zetten en dit geweldige project te realiseren’.

Francken: Snel Noord-Afrikaans land vinden voor platforms

Ook de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, sprak donderdag met Salvini. Tegen Het Laatste Nieuws zei hij dat de EU zo snel mogelijk een Noord-Afrikaans land moeten vinden om zogenoemde ‘ontschepingsplatforms’ op te richten. Dat spraken de 28 EU-lidstaten eind juni af tijdens een migratietop in Brussel. ‘Als we erin slagen om in twee of drie weken tijd een akkoord te sluiten met de Turkse president Erdogan, dan begrijp ik niet waarom dat niet zou kunnen met andere landen in het zuiden,’ aldus Francken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Salvini kondigde twee weken terug al aan te willen streven naar een Europese samenwerking om immigratie tegen te gaan: ‘Ik denk aan een alliantie in Europa, die alle vrijheidsbewegingen verenigt die hun grenzen en het welzijn van hun kinderen willen verdedigen,’ zei hij tijdens een jongerenbijeenkomst van Lega in Pontida, vlakbij de stad Bergamo in het noorden van Italië.

Kurz: Afrikaanse landen steunen plannen voor ontschepingsplatforms

De Italiaanse minister is blij met de ferme taal van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, wiens land begin deze maand het EU-voorzitterschap overnam van Bulgarije. Grensbewaking tegen (illegale) immigratie is zijn topprioriteit, getuige het motto ‘Een Europa dat beschermt’ dat Oostenrijk het komende halfjaar hanteert. Kurz beweerde vorige week dat Afrikaanse landen de EU-plannen voor ontschepingsplatforms steunen, al wilde hij die niet bij naam noemen.

Alles over de immigratiecrisis in Elsevier Weekblad van 20 juni:Illegale immigratie vraagt om drastische ingrepen

Ook de rechts-nationalistische AfD in Duitsland ziet een anti-migratiealliantie wel zitten, getuige een uitspraak die woordvoerder Jörg Meuthen twee weken geleden deed op zijn partijcongres in Augsburg: ‘Degenen met wie wij willen en moeten samenwerken, heten bijvoorbeeld Heinz-Christian Strache (voorman van de FPÖ, red.), Sebastian Kurz, Matteo Salvini en zelfs Viktor Orbán.’

Volgens EU-correspondent Jelte WiersmaNieuwe EU-asielafspraken zijn onbegrijpelijk