Oostenrijk

EU steigert na vorming Oostenrijkse regering met FPÖ

18 december 2017

De Europese Unie maakt zich zorgen over de nieuwe regering in Oostenrijk. Afgelopen weekeinde kondigde de nieuwe Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) in zee te gaan met de rechtse en eurosceptische FPÖ. In een brief drukt voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk kanselier Kurz op het hart dat hij een ‘constructieve en pro-Europese rol’ moet blijven spelen in de Europese Unie (EU).

Op de agenda van de EU-regeringsleiders komend jaar staan ‘politiek gevoelige onderwerpen,’ schrijft Tusk in de EU-felicitatiebrief aan de nieuwbakken kanselier. Hij doelt daarmee onder meer op de herverdeling van asielzoekers, een onderwerp dat al sinds de migratiecrisis van 2015 een splijtzwam vormt in de EU.

Kurz liet eerder al weten zich te voegen bij een eerdere uitspraak van Tusk, namelijk dat asielquota niet werken: ‘Ik ga mijn best doen om dit disfunctionele beleid te veranderen.’

Zorgen om ‘Europese waarden’

De sociaal-democraten in het Europees Parlement uitten hun zorgen over de nieuwe regering in Oostenrijk. ‘Dit kan erg gevaarlijke gevolgen hebben, het is een sprong in het duister die ons terug kan brengen naar de donkerste tijden van onze geschiedenis zegt de sociaal-democratische fractieleider Gianni Pittella. Hij waarschuwt dat sancties niet zijn uitgesloten als ‘EU-waarden worden bedreigd’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Italië reageerde angstig op de vorming van de nieuwe regering: ‘Het is nooit goed wanneer extreem-rechts zich bij een regering voegt,’ zei Sandro Gozi, de Italiaanse staatssecretaris voor Europese Zaken.

Het land maakt zich zorgen om voorstellen van de FPÖ om grenscontroles in te voeren bij de Brennerpas, een belangrijke doorvoerroute voor de Italiaanse handel met Noord-Europa. De FPÖ wil daar grenscontroles invoeren, omdat de route veelal werd misbruikt door migranten om van Italië door te reizen naar Oostenrijk en verder noordwaarts.

Meer over de jongste regeringsleider van Europa:>> ‘Wunderwuzzi’ wint glansrijk: wie is Sebastian Kurz?

Ook eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) liet zaterdag op Twitter weten dat de nieuwe regering met de FPÖ ‘in de gaten moet worden gehouden’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Oostenrijk wil toewijding aan Europa benadrukken

Kurz is dinsdag in Brussel voor een ontmoeting met Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Kurz zou beide mannen gerust willen stellen, en zijn toewijding aan Europa willen benadrukken.

De rechtse FPÖ stapte in 2000 voor het laatst in een regering. Dat zorgde toen voor veel beroering in Europa. Ook toen was de ÖVP de coalitiepartner. In de huidige regering krijgt de partij zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als het ministerie van Defensie onder zich.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.