Kurz maakt haast met immigratie-aanpak

06 juli 2018Leestijd: 4 minuten
Seehofer (links) en Kurz bij ontmoeting donderdag in Wenen. Foto: EPA.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, sinds zondag een half jaar voorzitter van de Europese Unie (EU), wil snel vorderingen maken met het aanpakken van de migratieproblemen. Volgens hem steunen Afrikaanse landen de EU-plannen voor opvangcentra in Noord-Afrika. Samen met Italië en Duitsland gaat Oostenrijk de mogelijkheden bespreken voor het afsluiten van de Middellandse Zee-route.

Het verminderen van de ‘migratiedruk’ vanaf de Middellandse Zee is in het belang van alle drie de landen, benadrukte Kurz donderdag tijdens een gesprek met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Die was in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op bezoek om de plooien glad te strijken over het Duitse immigratie-akkoord, dat donderdag definitief groen licht kreeg van de sociaal-democratische regeringspartij SPD, die eerder nog forse bezwaren uitte.

Seehofer stelt Kurz gerust: ‘Geen actie ten nadele van Oostenrijk’

In dat akkoord is opgenomen dat Duitsland gaat werken met transitiecentra aan de grens met Oostenrijk, zodat migranten die al staan geregistreerd in andere EU-lidstaten snel kunnen worden uitgezet. Kurz wilde daarover opheldering, omdat de plannen mogelijk tot een toename van migranten in zijn land zouden kunnen leiden. Maar Seehofer heeft hem verzekerd dat die ‘geen actie zal ondernemen ten nadele van Oostenrijk’, schreef de jonge bondskanselier donderdag op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tijdens hun ontmoeting maakten Kurz en Seehofer ook bekend dat hun beide landen samen met Italië de mogelijkheden gaan bekijken om de Middellandse Zee-route volledig af te sluiten voor illegale immigranten. Seehofer, de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl en hun Italiaanse collega Matteo Salvini ontmoeten elkaar volgende week om daarover te praten. Laatstgenoemde zei zondag al dat hij de weg wil vrijmaken naar een Europese alliantie tegen migratie, ‘die alle vrijheidsbewegingen verenigt die hun grenzen en het welzijn van hun kinderen willen verdedigen’.

‘Afrikaanse landen steunen EU-plan voor opvangcentra Noord-Afrika’

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

In plaats van het met schepen oppikken van migranten voor de kust van Libië om ze in Europa op te vangen, zoals niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) willen, ziet de EU het liefst opvangcentra in Afrika. Volgens Kurz steunen ook Noord-Afrikaanse landen dat plan, al wil hij geen landen bij naam noemen. ‘Openbaarheid maakt het kapot omdat hoofdsteden dan in verlegenheid worden gebracht,’ zou een Oostenrijkse diplomaat daarover hebben gezegd.

Tot het zover is, wil Kurz steun bieden aan de kustwacht van Libië, waarvandaan veel migranten op bootjes naar Europa vertrekken. Daarnaast moet het aantal douaniers van het grens- en kustwachtagentschap Frontex, dat verantwoordelijk is voor de bewaking van de Europese buitengrenzen, worden vertienvoudigd naar 10.000. In 2020 moet het al zover zijn, meent Kurz.

Ngo’s bezorgd: ‘Er is geen twijfel dat we weer terug op zee gaan’

Volgens EU-correspondent Jelte Wiersma: Nieuwe EU-asielafspraken zijn onbegrijpelijkJelte Wiersma

Ngo’s als Artsen zonder Grenzen, Mission Lifeline en Sea Watch, die de afgelopen weken diverse keren naar Zuid-Europa voeren met migranten die hun schepen voor de kust van Libië hadden opgepikt, zijn bezorgd over de EU-plannen. Dat meldt de Volkskrant. Volgens de hulporganisaties is de Libische kustwacht helemaal niet toegerust op het controleren van de reddingszone voor de eigen kust.

Karline Kleijer, hoofd hulpverlening van Artsen zonder Grenzen, wijst erop dat de afgelopen tien dagen meer dan vijfhonderd migranten zijn verdronken. ‘Er is geen twijfel dat we weer terug op zee gaan,’ zegt ze. Het is de vraag waar de schepen nog terechtkunnen. Italië – dat de havens zelfs volledig sloot voor ngo-schepen – en Malta ontzegden de laatste weken diverse schepen de toegang, zo ook bij het schip Open Arms van de Spaanse organisatie Proactiva, met zestig migranten aan boord.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De burgemeester van kuststad Barcelona, Ada Colau, liet het schip toe omdat ze naar eigen zeggen niet medeplichtig wil zijn aan ‘het dodelijke beleid’ van de Italiaanse minister Salvini. Eerder deed Valencia hetzelfde met het veelbesproken schip Aquarius, dat ruim zeshonderd migranten aan boord had. Toch lijkt de Spaanse regering niet van plan om de Afrikanen te blijven opnemen, getuige een uitspraak van de sociaal-democratische minister van Openbare Werken José Luis Ábalos: ‘We zijn geen reddingsbrigade.

Carla Joosten: Aanpak immigratie is niet populistisch

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.