Volgt Spanje voorbeeld Italië? ‘We zijn geen reddingsbrigade’

25 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Het schip de Lifeline (R) met daarnaast een reddingsboot - Foto: AFP

Na Italië en Malta, begint ook Spanje weerstand te tonen tegen de schepen met immigranten die op de Middellandse Zee rondvaren. Hoewel Spanje best bereid is een ‘verantwoordelijke politiek’ te hanteren ten aanzien van migratie, benadrukt de Spaanse minister José Luis Ábalos van Openbare Werken: ‘We zijn geen reddingsbrigade.’

Ábalos kreeg vragen over immigratie naar aanleiding van boten met uit zee opgepikte migranten. Eerder deze maand was Spanje het land dat de omstreden Aquarius – een schip met ongeveer 600 migranten – wél toeliet, in tegenstelling tot andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Italië en Malta gaven het schip geen toestemming om de haven binnen te varen.

Spanje wilde humanitaire politiek benadrukken

De nieuwe Italiaanse rechts-populistische regering onder leiding van premier Guiseppe Conte wilde een signaal afgeven aan de rest van de EU dat het land de aanhoudende immigrantenstroom spuugzat is. De nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sánchez wilde juist een humanitair beeld creëren.

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

De verklaring van minister Ábalos duidt erop dat het wat Spanje betreft wel bij de Aquarius blijft. Het schip de Lifeline, dat nu in de Maltese wateren dobbert zonder haven in zicht, zou niet tot Spanje worden toegelaten.

Italië liet Libische kustwacht immigranten terugbrengen

Zondag greep Italië opnieuw in en stuurde boten met ongeveer duizend migranten aan boord rechtsomkeert naar Libië. Het verbood de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, dat met een schip in de buurt was, een reddingsoperatie uit te voeren. In plaats daarvan moest de Libische kustwacht de mensen oppikken en terugbrengen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini bedankte de Libische autoriteiten zondagavond voor het ‘redden’ van de 820 migranten en voor het voorkomen van onrechtmatige daden door particuliere hulporganisaties. Salvini noemde de ngo’s ‘gulzige’ clubs.

Verwachtingen voor EU-top hooggespannen

Donderdag is er opnieuw een grote EU-top met regeringsleiders, waarbij het onderwerp immigratie uitgebreid aan bod moet komen. Een ad hoc georganiseerde minitop afgelopen weekeinde over het onderwerp bracht nog geen concrete oplossingen.

Mede door de afwezigheid van ‘asielweigerende’ landen als Polen en Hongarije waren de verwachtingen vooraf niet hooggespannen. Donderdag komen wel alle EU-leiders bij elkaar. De uitkomst van deze top is vooral van groot belang voor Merkel.

Merkel staat in haar eigen land onder grote druk om voor het einde van de maand met een Europees migratiebeleid te komen om daarmee de migrantenstroom te beheersen. De conservatieve, Beierse vleugel van de Duitse christen-democraten heeft gedreigd met een breuk met Merkel en dus met een regeringscrisis over het migratiebeleid. Als Europa niet snel met een gezamenlijke aanpak komt, zou Duitsland in juli moeten beginnen zelf migranten aan de Oostenrijkse grens weg te sturen. Merkel wil dat absoluut niet en ijvert voor een Europese aanpak.