Ademruimte voor Merkel: CSU geeft deadline voor EU-migratieplan

18 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel. Foto: AFP

De christen-democratische CSU-partij staakt de ruzie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het immigratiebeleid. Althans voor nu.

De partij geeft Merkel twee weken de tijd om met een ‘pan-Europese aanpak’ van het migratieprobleem te komen. Dit besloot het CSU-bestuur maandag unaniem, en Merkel accepteert de deadline. Vorige week dreigde de partij nog met een breuk.

Merkel moet voor EU-top met blauwdruk komen voor asielplan

Op 28 en 29 juni is er een EU-top van regeringsleiders. Dat is tevens de deadline voor Merkel, die de komende twee weken kan gebruiken om haar wens te realiseren om met een EU-migratieplan te komen. Als er in juli geen Europees beleidsplan ligt, wil de CSU – de Beierse zusterpartij van Merkels CDU – dat Duitsland zelf stappen onderneemt. Die stappen moeten dan de lijn volgen van CSU-leider en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die al een tijd pleit voor een veel strenger immigratiebeleid. Asielzaken zit ook in zijn portefeuille.

Jelte Wiersma schreef eerder: Door integratie wil Duitser verleden afwerpen

De Beierse CSU-premier Markus Söder benadrukte maandag wel kort voor de vergadering van het partijbestuur dat er beslist een ommekeer nodig is in het immigratiebeleid. Duitsland moet volgens hem veel strenger worden en beginnen met kansloze asielzoekers al aan de grenzen terug te sturen. Blijkt dat er niet snel een Europese aanpak komt, dan moet Seehofer van de CSU daar zijn ‘masterplan’ voor uitvoeren. Merkel en Seehofer lagen eerder overhoop vanwege het plan, omdat Merkel zo gebrand is op het creëren van een gezamenlijk Europees asielbeleid. Het plan van Seehofer staat haaks op een dergelijke aanpak, vindt Merkel.

Steen des aanstoots is de vraag of immigranten die eerder al in een andere lidstaat van de Europese Unie asiel hebben aangevraagd, in aanmerking kunnen komen voor een asielprocedure in Duitsland. Seehofer is tegen. Hij wil maatregelen treffen om immigranten aan de grens te kunnen weigeren. Dit is tegen het zere been van Merkel. De Duitse bondskanselier ziet deze maatregel als een belemmering voor haar volgende grote project: een pan-Europees asielbeleid, waarover op dit moment op Europees niveau wordt vergaderd.

CSU handhaaft strengere lijn tegenover immigranten

Als Seehofer als minister zijn plan onmiddellijk in werking had gesteld, had Merkel hem moeten ontslaan. Een rampscenario voor de coalitie, omdat de CSU dan uit het vierde kabinet van Merkel was gestapt.

De christen-democraten hebben in de Duitse Bondsdag 249 van de 709 zetels. De CDU heeft er 200, de CSU 49. In oktober zijn er verkiezingen in Beieren.

De CSU wil daar de absolute meerderheid behouden, en profileert zich de laatste tijd op anti-immigratiestandpunten. De partij hoopt daarmee de strijd te winnen met de populistische Alternative für Deutschland (AfD), die in september 2017 haar intrede deed in het Duitse parlement.