Duitse regeringspartijen vliegen elkaar in de haren over migratiebeleid

14 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Horst Seehofer en Angela Merkel. Foto:EPA

De Duitse regering van CDU/CSU en SPD verkeert in crisis. Niet tussen de sociaal-democraten en bondskanselier Angela Merkel, maar in de zusterpartij CDU-CSU heerst animositeit. CSU-minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, schudt aan de boom op het thema immigratie. De conservatieve CSU heeft Merkel een ultimatum gesteld. Drie vragen beantwoord.

Waarom is er een crisis ontstaan?

Horst Seehofer is in Duitsland als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de portefeuille Asielzaken. Aanvankelijk zou hij dinsdag een blauwdruk onthullen voor een strenger immigratiebeleid, maar hij werd te elfder ure teruggefloten door Angela Merkel (CDU). De presentatie is uitgesteld.

Steen des aanstoots is de vraag of immigranten die eerder al in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) asiel hebben aangevraagd, in aanmerking kunnen komen voor een asielprocedure in Duitsland. Seehofer is tegen. Hij wil maatregelen treffen om immigranten aan de grens te kunnen weigeren. Dit is tegen het zere been van Merkel. De Duitse bondskanselier ziet deze maatregel als een belemmering voor haar volgende grote project: een pan-Europees asielbeleid, waarover op dit moment op Europees niveau wordt vergaderd.

Doet de CSU water bij de wijn om Merkel tegemoet te komen?

Integendeel. De Duitse krant BILD meldt dat de CSU geen aanstalten maakt om gas terug te nemen tegenover de CDU. Merkel wordt een ultimatum gesteld en de CSU dreigt zelfs met een breuk. Volgens Markus Söder, CSU-premier van deelstaat Beieren, staat de geloofwaardigheid van de CSU op het spel. ‘We moeten nu bewijzen dat we staan voor onze mening.’

De CSU wil zich profileren op immigratie door harde grenzen te stellen. Maar Merkel onderscheidde zich juist door tijdens de immigratiecrisis in 2015 en 2016 te pleiten voor open Duitse grenzen en het ruimhartig opnemen van Syrische vluchtelingen.

Heeft de onenigheid gevolgen voor de zusterpartijen?

CSU-voorzitter Markus Blume gooide woensdag extra olie op het vuur door te stellen dat deze kwestie ‘Duitsland kan maken of breken’. Blume: ‘Diegene die de verkeerde afslag neemt bij deze beslissing, begaat een zonde tegen ons land en zet de toekomst van de unie onder druk.’ Met de unie bedoelt hij het verbond tussen de CDU en de conservatievere CSU, die vooral in deelstaat Beieren veel aanhang heeft.

Jelte Wiersma schreef eerder: Door integratie wil Duitser verleden afwerpen

De CSU handhaaft een hardere lijn sinds de uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) haar intrede deed in het Duitse parlement. AfD kan rekenen op 13 procent van de kiezersstemmen, meldt peilingenbureau Forsa.

CSU dreigt om het verbond met de CDU op te zeggen, maar het is de vraag of ze hiermee Merkel kunnen aftroeven. Volgens Daniel Günther, de CDU-premier van deelstaat Sleeswijk-Holstein, doet de CSU er goed aan wat gas terug te nemen. ‘Ik zou iedereen willen aanraden om niet de competitie aan te gaan met de AfD. Ook denk ik dat een naderende regioverkiezing niet voor alles als excuus kan worden aangewend,’ zei Günther tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel.