Turkije

Meerderheid voor Erdogan, feest in grote steden

25 juni 2018

De Turkse kiesraad heeft president Recep Tayyip Erdogan maandagochtend officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Zelf heeft Erdogan met 52,5 procent van de stemmen een absolute meerderheid, terwijl zijn AK-partij 42,5 procent van de stemmen voor het parlement kreeg.

‘Winnaars van de verkiezingen zijn de Turkse natie, de slachtoffers in onze regio en de onderdrukten in de hele wereld,’ aldus Erdogan in zijn overwinningstoespraak, die hij zondagavond hield vanaf zijn balkon van het hoofdkwartier van de AK-partij in de hoofdstad Ankara.

Erdogan bedankt nationalistische alliantiepartij MHP

Erdogan bedankte ook de nationalistische partij MHP, de partij waarmee hij een alliantie aanging en waarmee de AK-partij nu een meerderheid (ruim 53 procent) vormt in het parlement. ‘Zoals jullie kunnen zien, is deze samenwerking gunstig voor andere partijen en ons hele land.’ De Turkse president zei vanaf maandag direct te willen beginnen met het waarmaken van zijn beloftes, zoals ‘het verbeteren van de reputatie van onze natie’, het ‘bestrijden van terreurgroepen’ en het versterken van de economische groei van Turkije.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Erdogan claimde zondagavond al de verkiezingsoverwinning. Volgens de Turkse regering was om 10 uur ’s avonds al ruim 95 procent van de stemmen geteld. ‘Ons volk heeft ons de taak gegeven het presidentiële en uitvoerende ambt uit te oefenen,’ zei Erdogan in een korte toespraak. ‘Ik hoop dat niemand een schaduw zal werpen over de resultaten en de democratie zal beschadigen om het eigen falen te verbergen.’

Felicitaties voor Erdogan van regeringsleiders en politici uit andere landen stroomden eerder op de avond al binnen via het Turkse pro-Erdogan staatspersbureau Anadolu Agency. Onder meer de presidenten van Iran, Somalië, Wit-Rusland en Servië, evenals de emirs van Kuweit en Qatar brachten hun gelukswensen over aan de Turkse president.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met de herverkiezing krijgt Erdogan een mandaat tot 2023 en zal hij meer macht krijgen. Dit vanwege de nieuwe regeringsvorm in Turkije, waarbij de positie van de premier komt te vervallen. In het nieuwe systeem kan de president decreten uitvaardigen, die niet door het parlement kunnen worden gewijzigd. Erdogan krijgt eveneens de macht om ministers, onderministers en hoge ambtenaren te benoemen. Ook kan hij de begroting opstellen, het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Oppositie trekt uitslag in twijfel, maar erkent nu nederlaag

De oppositie maakte zondagavond bezwaar tegen de voorlopige uitslag. Volgens Bülent Tezcan, woordvoerder van de seculiere CHP-partij – de grootste uitdager van de AKP van Erdogan – was op zondagavond nog geen 40 procent van de stemmen geteld, in tegenstelling tot wat Anadolu meldde. Aanhangers van de oppositie trokken naar de kiesraad in Ankara om te demonstreren tegen de uitslag.

Zondagnacht erkende de CHP, bij monde van leider Muharrem Ince, echter toch de nederlaag: ‘De man (Erdogan, red.) heeft gewonnen,’ zou hij tegen een journalist hebben gezegd. Maandag om 11.00 uur Nederlandse tijd houdt Ince een persconferentie met zijn reactie op de verkiezingsuitslag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Turken vieren feest in straten Rotterdam, Amsterdam en Deventer

In diverse steden gingen zondagavond al aanhangers van Erdogan de straat op om feest te vieren. Op Twitter duiken beelden op van extatische Erdogan-aanhangers, die zwaaien met Turkse vlaggen en de naam van de president scanderen. In Rotterdam, Amsterdam en Deventer werden sommige straten geblokkeerd, terwijl veel politieagenten aanwezig waren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

70 procent Nederlandse Turken die stemden, stemde op Erdogan

In het centrum van Rotterdam, rond het Turkse consulaat aan de Westblaak – waar vorig jaar hevige rellen ontstonden – en bij het Eendrachtsplein, vulden de straten zich met uitbundig feestende Turkse Nederlanders. Ook reden er toeterende auto’s rond. Op onnodig claxonneren staat een boete van 95 euro, maar voor zover bekend zijn geen geldstraffen uitgedeeld aan de feestvierende Turken. Volgens diverse berichten heeft grofweg 70 procent van de Nederlandse Turken gestemd op Erdogan, een aanzienlijk hoger percentage dan in Turkije zelf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch stemde het merendeel van de in Nederland woonachtige Turken überhaupt niet. In Nederland waren volgens de website Dailysabah 260.264 Turken stemgerechtigd, van wie uiteindelijk 32,5 procent kwam opdagen. 84.576 Nederlandse Turken stemden, van wie 60.805 op Erdogan en 15.266 op Ince. De rest van de stemmen ging naar andere kandidaten of was ongeldig.Meerderheid voor Erdogan, feest in grote steden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.