Gaza

Nederland veroordeelt rakettenregen op Israël

30 mei 2018Leestijd: 4 minuten

Vanuit de Gazastrook hebben terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad dinsdag ruim honderd mortieren en raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Dankzij het Iron Dome-systeem, dat het merendeel onderschepte, vielen er geen Israëlische doden. Israël sloeg terug door militaire doelen te bestoken, en weet zich gesteund door diverse westerse landen die Hamas veroordelen. Ook Nederland noemt de aanvallen ‘onacceptabel’.

Tijdens de aanvallen vanuit Gaza, die maandagnacht begonnen en doorgingen tot in de nacht van dinsdag op woensdag, raakten vier Israëliërs licht gewond. Het Israëlische leger IDF reageerde in de loop van de dag met het bombarderen van  militaire doelen van Hamas en Islamitische Jihad, maar volgens het Palestijnse Ma’an News vielen daarbij geen doden of gewonden. Eerder op de dag had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangekondigd dat IDF ‘met grote kracht’ zou reageren op de aanvallen.

Islamitische Jihad: aanvallen zijn reactie op doden Palestijnen

Islamitische Jihad claimt dat de beschietingen een reactie zijn op de tientallen dodelijke slachtoffers en vele honderden gewonden die Israël sinds 30 maart maakte tijdens de gewelddadige rellen aan de grens met Gaza. Tijdens de laatste demonstratie, waarbij duizenden door Hamas aangespoorde Palestijnen gewapend met vuurwapens, stenen en brandbommen het grenshek bestormden, schoot het Israëlische leger IDF ruim 60 Palestijnen dood. Zeker 53 van hen waren lid van Hamas dan wel Islamitische Jihad.

Bloedbad Gaza kent maar één winnaar: Hamas, schreef Robbert de Witt

Lees het verhaal van correspondent Jan Franke Uit Elsevier Weekblad van deze week: Israël en Palestijnen zetten hun oorlog voort in internationale juridische arena

Voor die reactie veroordeelden de Verenigde Naties (VN) en tal van landen Israël, maar nu is er vooral steun voor de Joodse staat. ‘De ongerichte beschietingen van burgerdoelen zijn onacceptabel,’ aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Hamas wordt echter niet genoemd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Jason Greenblatt, die zich namens het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington bezighoudt met het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, noemt de raketaanvallen vanuit Gaza ‘verwerpelijk’. Hij hekelt het afvuren van een raket op een (op dat moment nog verlaten) kleuterschool in de Zuid-Israëlische plaats Eshkol: volgens hem hebben de Palestijnen in Gaza leiders nodig ‘die zich bekommeren om hun economische problemen’, maar dat Hamas alleen ‘terreur’ te bieden heeft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Amerika roept VN-Veiligheidsraad bijeen, veel landen solidair met Israël

Woensdag liet Greenblatt via Twitter ook al weten dat Amerika de VN-Veiligheidsraad bijeenroept voor een spoedzitting over de reeks raketaanvallen. Namens de VN zei de Bulgaar Nikolai Mladenov, die zich eveneens bezighoudt met het vredesproces in het Midden-Oosten, dat hij ‘diep verontrust’ is door het ‘klakkeloos afvuren van raketten door Palestijnse militanten’ in Gaza.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook diplomaten van Europese landen spreken zich uit. Zo schrijft de Italiaanse ambassade in Israël ‘volledig solidair’ te zijn met Israël en zijn inwoners, in het bijzonder met de beschoten kleuterschool. Ook onder meer Frankrijk, Ierland en Tsjechië veroordelen Hamas. Buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Palestijnen dagenlang zonder stroom door ‘eigen’ raket

Ook de Palestijnen hebben te lijden onder de aanvallen van hun eigen leiders. Een van de mortieren raakte elektriciteitsapparatuur in het zuiden van de Gazastrook, waardoor drie kabels beschadigd raakten. Daardoor zitten nu duizenden Palestijnen in het gebied zonder stroom. Het duurt vermoedelijk dagen voordat de kabels zijn gerepareerd, aldus een woordvoerder van het Israëlische elektriciteitsbedrijf tegen The Times of Israel.

Voor de stroomvoorziening zijn de Palestijnen in Gaza grotendeels afhankelijk van Israël en Egypte. Dit vanwege het aanhoudende conflict tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit, die de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever bestuurt. Laatstgenoemde partij betaalt niet genoeg voor de elektriciteit die is bedoeld voor Gaza, waardoor de inwoners maar enkele uren per dag stroom hebben.

‘Hamas wil staakt-het-vuren’, nog geen akkoord

Diverse bronnen melden dat Hamas bereid is tot een staakt-het-vuren, maar Israël ontkent dat er een akkoord is. ‘Israël heeft een duidelijk beleid om geen terreuraanvallen toe te staan,’ aldus minister van Inlichtingen Yisrael Katz woensdag. Hij zei ook dat Israël niets ziet in ‘escalatie’ van het geweld, maar dat de partij die is begonnen met geweld, daaraan een einde moet maken.

Lees het eerdere verhaal van de week: Wat er werkelijk speelt in de Gazastrook

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.