Atoomakkoord

Israël: Korea-afspraak helpt Trump bij Iran-deal

28 april 2018Leestijd: 4 minuten

Tot ontsteltenis van de Europese Unie overweegt de Amerikaanse president Donald Trump serieus de Iran-deal af te blazen. Volgens Israël, eveneens kritisch op het atoomakkoord, heeft Trump met de voorgenomen denuclearisatie van Noord-Korea een belangrijke troef in handen bij de onderhandelingen over de Iran-deal.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zeiden vrijdag dat ze het Koreaanse schiereiland willen vrijwaren van nucleaire wapens. Sommigen zijn sceptisch, maar de Amerikaanse president Donald Trump is dolblij. Volgens hem is het einde van de Korea-oorlog – die formeel nog steeds voortduurt aangezien na de wapenstilstand in 1953 nooit een vredesverdrag werd gesloten – nabij. ‘De Verenigde Staten en al haar GEWELDIGE inwoners moeten erg trots zijn op wat er nu gebeurt in Korea!’ twitterde Trump.

Korea-hoogleraar Remco Breuker: Wantrouw zoete woordjes uit Noord-Korea!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Israël: Iran en Noord-Korea werken samen aan nucleaire wapens

Amerika’s bondgenoot Israël is ook blij met de voorgenomen denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Opvallend genoeg legt Israël een verband tussen het atoomprogramma van Noord-Korea en dat van Iran, dat al diverse keren heeft gezworen de Joodse staat van de kaart te vegen. Volgens Israël werken Noord-Korea en Iran samen bij het produceren van nucleair materiaal.

Wat houdt Iran-akkoord in?

Het verdrag is in 2015 gesloten, en geldt als het belangrijkste wapenfeit in het buitenlandbeleid van de regering-Obama. Afgesproken is om de draconische sancties die Iran zijn opgelegd te verlichten, als Iran de ontwikkeling van nucleaire centrales stopzet. Volgens critici worden deze gebruikt voor de productie van kernwapens. Iran ontkent dat. Het akkoord is getekend door Amerika, Frankrijk, Duitsland, Iran, China en het Verenigd Koninkrijk.

Net als Trump heeft Israël grote bedenkingen bij het atoomakkoord dat de vorige Amerikaanse president Barack Obama in 2015 sloot met Iran. Trump overweegt serieus om binnen enkele weken een einde te maken aan de deal, terwijl de Europese Unie (EU) er juist op is gebrand om die overeind te houden. Met dat doel bezochten de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel deze week het Witte Huis.

Als Noord-Korea de nucleaire productie afbouwt, redeneert de Israëlische minister van Inlichtingen Israel Katz, kan Amerika meer druk op Teheran zetten om veranderingen in het akkoord aan te brengen. Iran zou dan minder mogelijkheden hebben om, zoals de VS vreest, ongezien nucleaire wapens te ontwikkelen. Dat zou de veiligheid van Israël ten goede komen: eerder deze week zwoer de Iraanse legerleider Abdolrahim Mousavi nog dat zijn leger het vermogen heeft om Israël binnen 25 jaar van de kaart te vegen. Twee maanden terug dreigde Iran ook al de Israëlische stad Tel Aviv ‘met de grond gelijk te maken’.

EU: deal maakt wereld veiliger, Trump: Iran kan terreur sponsoren

Merkel en Macron vrezen dat Trump de Iran-deal – die hij ‘vreselijk en idioot’ noemde – wil opblazen. Volgens de twee Europese leiders draagt het akkoord bij aan een veiliger wereld: de nucleaire activiteiten van Iran zijn vertraagd en er is beter toezicht op gekomen, zeggen zij. Trump daarentegen is van mening dat het afzwakken van de economische sancties ervoor zorgt dat Teheran in het geheim kan werken aan nucleaire wapens, en dat Iran met het extra geld (zo’n 100 miljard dollar aan voorheen bevroren tegoeden) internationaal terrorisme kan sponsoren.

Israël ziet de Iran-deal net als Trump het liefst van tafel verdwijnen, of ingrijpend veranderen. Om dat te bereiken, is het nieuws uit Noord-Korea volgens Israël zeer welkom. ‘Hij (Trump, red.) heeft nu meer macht tegenover Iran en kan nu misschien de EU overtuigen om niet de zwakste schakel te zijn,’ aldus Katz vrijdag, meldt The Times of Israël. Volgens hem heeft de regering in Jeruzalem bewijs dat Iran en Noord-Korea met elkaar samenwerken bij de ontwikkeling van ballistische raketten. Trump beweerde in september hetzelfde, maar dat werd door de Iraanse regering in Teheran afgedaan als ‘onzin’.

Derk Jan Eppink over het atoomakkoord met Iran: Trumps wantrouwen tegenover Iran is terecht

IRAN DEFENCE ARMY DAY

Pompeo: Onwaarschijnlijk dat Trump deal in stand houdt

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo – die voor zijn aantreden al eens in het geheim sprak met Kim Jong-un – zei vrijdag niet zeker te weten welke beslissing Trump zal nemen. Maar onder de huidige omstandigheden is het volgens hem ‘onwaarschijnlijk’ dat de Amerikaanse president de deal in stand houdt. Trump houdt 12 mei aan als deadline: dan neemt hij zijn beslissing.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.