Macron zet alles op alles om Trump aan Iran-akkoord te houden

24 april 2018Leestijd: 2 minuten
Macron bij aankomst in Washington - Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron is deze week op staatsbezoek bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. De twee spreken onder meer over de handelsbetrekkingen, maar ook over Noord-Korea en het nucleaire akkoord met Iran.

Macron wil Trump ervan overtuigen dat Amerika zich niet moet terugtrekken uit het atoomakkoord met Iran. Bij zijn aankomst in Washington noemde Macron zichzelf en Trump de ‘waarborgers van het multilateralisme’ in de strijd tegen de veiligheidsdreigingen in de wereld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Trump dreigt uit Iran-akkoord te stappen

Wat houdt Iran-akkoord in?

Het verdrag is in 2015 gesloten, en geldt als het belangrijkste wapenfeit in het buitenlandbeleid van de regering-Obama. Afgesproken is om de draconische sancties die Iran zijn opgelegd te verlichten, als Iran de ontwikkeling van nucleaire centrales stopzet. Volgens critici worden deze gebruikt voor de productie van kernwapens. Iran ontkent dat. Het akkoord is getekend door Amerika, Frankrijk, Duitsland, Iran, China en het Verenigd Koninkrijk.

Dinsdag spreken de staatshoofden elkaar over de onderhandelingen met Noord-Korea en het atoomakkoord met Iran, waarover Trump eerder heeft gezegd dat hij het wil opzeggen. Trump dreigde uiterlijk op 12 mei het akkoord op te zeggen, tenzij er drastische veranderingen in worden aangebracht. Macron wil met zijn bezoek voorkomen dat Trump zijn dreigement uitvoert.

Europese leiders vrezen dat de terugtrekking van Amerika de regio verder destabiliseert, en ze hopen dat Macron Trump ervan kan overtuigen van opzegging af te zien. Ook zal het opschorten van het akkoord de vijandigheid tussen Iran en het Westen vergroten.

Macron wil zijn collega ervan overtuigen om ten minste tweeduizend troepen in Syrië te houden, om de Koerden in Noordwest-Syrië te beschermen. Dat meldt het Franse dagblad Le Monde. Trump gaf eerder te kennen dat hij de militairen juist zo snel mogelijk uit Syrië wil terugtrekken.

Derk Jan Eppink over het atoomakkoord met Iran: Trumps wantrouwen tegenover Iran is terecht

IRAN DEFENCE ARMY DAY

Woensdag, na gesprekken met Trump over Noord-Korea en Iran, zal Macron het Amerikaanse Congres toespreken. Zijn speech zal zijn toegespitst op ‘democratische waarden’, lieten zijn woordvoerders eerder weten.

Na Macron volgt Merkel

Als Macron is teruggekeerd in Parijs zal de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Washington reizen om op haar beurt met Trump te praten. Hoewel Trump het minder goed kan vinden met Merkel dan met Macron, zal Merkel zich eveneens opwerpen als beschermer van het akkoord met Iran.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!