Israëlische bewaker in kritieke toestand na steekpartij door Palestijn

11 december 2017Leestijd: 2 minuten
Israëliërs bij het busstation waar de bewaker werd neergestoken - Foto: AFP

De dader die zondagmiddag een Israëlische bewaker neerstak bij het centrale busstation in Jeruzalem, is een Palestijn. De bewaker ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Zondag was zijn identiteit nog niet geopenbaard, maar de dader blijkt een 24-jarige Palestijnse man uit de Westelijke Jordaanoever. Hij is opgepakt.

Demonstraties in heel Midden-Oosten

De neergestoken bewaker is er slecht aan toe. Op videobeelden zou te zien zijn hoe een man tijdens een controle plots een mes trekt en insteekt op de beveiliger. De dader probeert vervolgens te vluchten, maar wordt na een achtervolging tegen de grond gewerkt.

Welk vredesproces verstoort Trump eigenlijk met zijn beslissing?, schrijft Robbert de Witt

De demonstraties in Israël zelf komen langzaam tot een einde, maar in andere landen in het Midden-Oosten wordt nog altijd flink geprotesteerd tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump vorige week om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Protesten vlak bij de Amerikaanse ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet liepen zondagavond bijvoorbeeld uit op rellen.

De diplomatieke spanningen lopen eveneens op. Zondagmiddag haalde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een fervent criticus van Israël, flink uit naar het land: hij noemt Israël een ‘terreurstaat’ en een ‘invasie-staat’, en riep Arabische leiders op om actie te ondernemen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die op staatsbezoek is in Parijs, sneerde terug: ‘Ik ben niet gewend om preken over moraliteit te ontvangen van een leider die Koerdische dorpen in zijn eigen land plat bombardeert, die journalisten in de gevangenis gooit, die Iran helpt internationale sancties te omzeilen en die terroristen, ook in Gaza, helpt mensen te doden.’

In een gezamenlijke verklaring in de nacht van zaterdag op zondag heeft de Arabische Liga de Verenigde Staten gevraagd het besluit van Trump te herzien. In de verklaring staat dat ‘het Amerikaanse besluit over Jeruzalem een schending van het internationale recht is’.

Israël wil Arabische boycot

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman riep zondag overigens op tot een boycot tegen handel met Arabieren in het noorden van Israël. ‘Wij moeten hun het gevoel geven dat zij hier niet welkom zijn,’ zei Lieberman.

Veel inwoners van Wadi Ara in het noorden van Israël identificeren zich met de Palestijnen. Zij protesteerden fel tegen het besluit van Trump en bekogelden auto’s met stenen. Lieberman herhaalde dat Wadi Ara wat hem betreft onder Palestijns gezag wordt geplaatst, in ruil voor de inlijving van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bij Israël.