Israël

Netanyahu boos: ‘Europa meet met twee maten’

10 december 2017

Kort voor een bezoek aan Parijs en Brussel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Europa verweten in het conflict in het Midden-Oosten met twee maten te meten.

Hij zei uit Europa veel stemmen te horen die het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, veroordelen, ‘maar ik heb geen veroordelingen gehoord van de raketbeschietingen op Israël of de verschrikkelijke hetze tegen ons,’ zei de premier.

Lees voor een volledige uitleg van de explosieve situatie:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Het besluit van Trump heeft in de hele wereld tot kritiek en protesten geleid. Bij onlusten in de bezette Palestijnse gebieden en Israëlische luchtaanvallen na raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, zijn vier Palestijnen gedood en honderden gewond geraakt. In Parijs werd zaterdagavond tegen de komst van Netanyahu gedemonstreerd.

Macron en Erdogan werken samen

In Parijs spreekt Netanyahu zondag met de Franse president Emmanuel Macron, die hij omschreef als ‘mijn vriend’. Dat is opvallend, omdat zaterdag Macron en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan juist besloten samen te werken om verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te voorkomen.

Aansluitend gaat Netanyahu naar Brussel voor een ontmoeting met Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Synagoge in Zweden aangevallen

De Zweedse politie heeft zondag drie arrestaties verricht in verband met de poging een synagoge in Gotenburg in brand te steken. Details over de verdachten maakte de politie niet bekend.

Volgens Zweedse media bestormde een groep van twintig gemaskerde jongeren zaterdagavond het gebedshuis en gooide molotovcocktails naar het gebouw. In een pand ernaast waren mensen bijeen voor een jeugdevenement. Niemand raakte gewond en de brandweer wist het vuur snel onder controle te krijgen.

Of de daad verband houdt met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten is niet bekend. Naar aanleiding van het incident worden in de Zweedse hoofdstad Stockholm synagoges extra beveiligd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.