Hamas: met erkenning Jeruzalem opent Trump de ‘poorten van de hel’

06 december 2017Leestijd: 3 minuten
Turks protest tegen Israël en Amerika. Foto:EPA

Na dagenlange berichtgeving heeft de Amerikaanse president Donald Trump woensdag tijdens een persconferentie Jeruzalem formeel als hoofdstad van Israël erkend. De Amerikaanse beslissing komt ‘veel te laat’, zei hij eerder op de dag.

Hiermee breekt Trump met een Amerikaans Midden-Oostenbeleid dat al decennia duurt. Ook druist zijn besluit in tegen de wens van de Verenigde Naties om tot een tweestatenoplossing te komen in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina: een Joodse staat en een Palestijnse staat.

Arabische landen reageren woedend

Met de beslissing van Trump wordt ook de Amerikaanse ambassade verhuisd, van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opdracht gekregen om de verhuizing in te plannen. Het hele proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen.

De reacties vanuit de Arabische wereld zijn niet mals. Terreurbeweging Hamas reageerde direct op de persconferentie van Trump: met zijn beslissing opent hij ‘de poorten naar de hel’, dreigt Hamas.

Lees voor een volledige uitleg van de explosieve situatie in het Midden-Oosten:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Arabische landen uitten eerder al hun woede over de beslissing van Trump. Diverse leiders waarschuwden hem dat de verhuizing het vredesproces in gevaar kan brengen en de stabiliteit en veiligheid in het gebied kan bedreigen.

In een eerste reactie noemt Saudi-Arabië, bondgenoot van de Verenigde Staten, het nieuwe beleid ‘een onmiskenbare provocatie tegen moslims’.

Ook Turkije en Iran boos

De Iraanse leider grootayatollah Ali Khamenei beschouwt de beslissing van Trump als een teken van zijn ‘incompetentie en falen’. Iran wil vrede en stabiliteit in de regio, maar zal de schending van islamitische heilige plekken niet tolereren, voegde de Iraanse president Hassan Rouhani daaraan toe.

Volgens de Turkse vicepremier Bekir Bozdag ‘stort het besluit de regio en de wereld in een vuur waarvan geen einde in zicht is. Het is een stap die de geschiedenis negeert, die onrecht en wreedheid inhoudt, die kortzichtig en volkomen geschift is’. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu noemde het tijdens een bezoek in Brussel ‘een grote vergissing, die het Midden-Oosten geen stabiliteit en vrede brengt, maar meer chaos en instabiliteit’. President Recep Tayyip Erdogan dreigde eerder al om de betrekkingen met Washington te verbreken.

De Palestijnse gezant in Londen, Manuel Hassassian, noemde het plan van Trump ‘een oorlogsverklaring aan anderhalf miljard islamieten en honderden miljoenen christenen die niet accepteren dat de heilige plaatsen uitsluitend onder gezag van Israël komen’. Naar schatting 6 procent van de Palestijnen is christen. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas belde eerder deze week met Arabische landen om steun te vergaren tegen de beslissing van Trump.

De Syrische regering heeft de aankondiging ook scherp veroordeeld. ‘De verplaatsing is het toppunt (…) van het zich toe-eigenen van Palestina en het verdrijven van het Palestijnse volk,’ meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het staatspersbureau.

Erkenning was verkiezingsbelofte

Zowel Israël als de Palestijnen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne al dat hij de ambassade zou verhuizen.

Al tientallen jaren ijveren de Verenigde Naties ervoor om de status van Jeruzalem bij vredesonderhandelingen tussen Israëliërs en Palestijnen vast te leggen. Vrede zou moeten rusten op twee staten die naast elkaar bestaan, een Joodse en een Palestijnse staat. Oost-Jeruzalem zou dan de hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!