Amsterdam

Man met Palestijnse vlag slaat in op Joods restaurant (video)

07 december 2017Leestijd: 2 minuten

Een man met een knuppel en Palestijnse vlag heeft donderdagochtend kort voor elven de ruiten van een Joods restaurant in Amsterdam ingeslagen. Volgens ooggetuigen riep hij tijdens de actie ‘Palestina’ en ‘Allahu akbar’.

AT5 publiceerde donderdag een video waarop te zien is hoe de man, gehuld in een Palestijnse vlag, inslaat op de ruiten van het restaurant.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook is te zien dat er al agenten bij staan, maar niet ingrijpen. Kort daarna, wanneer hij de zaak al is binnengedrongen en naar buiten komt met de Israëlische vlag, wordt hij door twee agenten in de boeien geslagen. Volgens de politie moest daarbij ook pepperspray worden ingezet.

De zoon van de eigenaar van het restaurant aan de Amstelveenseweg spreekt van een aanslag: ‘Er wordt vaker gespuugd, maar nooit zoiets als dit. Bij iedereen zit de schrik er erg in en dat één uur voor openingstijd.’

Mogelijke reactie op Trumps erkenning van Jeruzalem

Mogelijk is het een reactie op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag besloot om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Palestijnen en moslimlanden reageerden woedend op het besluit. Terreurbeweging Hamas reageerde direct op de persconferentie van Trump: met zijn beslissing opent hij ‘de poorten naar de hel’, liet de terreurbeweging weten in een dreigende verklaring. Hamas roept moslims overal ter wereld op om tegen de beslissing te protesteren.

Lees voor volledige duiding van de explosieve situatie in het Midden-Oosten:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Zowel Israël als de Palestijnen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne al dat hij de ambassade zou verhuizen.

Al tientallen jaren ijveren de Verenigde Naties ervoor om de status van Jeruzalem bij vredesonderhandelingen tussen Israëliërs en Palestijnen vast te leggen. Vrede zou moeten berusten op twee staten die naast elkaar bestaan, een Joodse en een Palestijnse staat. Oost-Jeruzalem zou dan de hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.