migratie

EU: maak plaats voor 50.000 Afrikaanse migranten

15 november 2017Leestijd: 2 minuten

Lidstaten van de Europese Unie (EU) stemmen in met het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie. Het idee is om de komende twee jaar 50.000 migranten over te laten komen vanuit het Afrikaanse continent.

Zestien lidstaten hebben inmiddels toegezegd, en zeggen plek te hebben voor 34.400 Afrikanen, maakt eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos  woensdag bekend.

Legale oversteek naar Europa voor Afrikaanse migranten

Hij roept de rest van de EU-lidstaten op om ook mee te doen aan het plan, dat eind september is gelanceerd. Het Nederlandse kabinet moet nog een knoop doorhakken over deelname aan het programma. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen enkele weken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag. Het gaat om migranten uit Libië, Egypte, Niger, Sudan, Tsjaad en Ethiopië die op deze manier ‘legaal’ naar Europa kunnen komen, in plaats van op gammele bootjes via de Middellandse Zee.

Het plan van de Europese Commissie is bedoeld om de last voor Afrikaanse landen te verlichten. Onder meer in Libië verblijven tienduizenden die naar Europa willen. Toen Avramopoulos eind augustus met het plan kwam, had nog geen enkele lidstaat zich gemeld.

Avramopoulos wil daarnaast dat de ‘gewone hervestiging’ van migranten die verblijven in kampen in Turkije, Jordanië en Libanon gewoon doorgaat. Ook lopen er Europese projecten rond legale arbeidsmigratie.

Landen zijn, anders dan bij het controversiële herverdelingsplan, niet verplicht om mee te werken, maar de Europese Commissie doet wel een dringend beroep op hen. De grenzen van Europa kunnen niet dicht, vindt de Commissie. Volgens EU-ramingen zouden er wereldwijd 1,2 miljoen asielzoekers op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Polen, Hongarije en Tsjechië liggen nog steeds dwars bij herverdeling

Volgens de eurocommissaris is de migratiecrisis, die in 2015 een climax bereikte, ‘min of meer onder controle’, maar is er nog veel aan te doen. ‘Europa is geen fort en we blijven een veilige haven voor hen die bescherming nodig hebben,’ aldus Avramopoulos. Hij wil een ‘toekomstbestendig asielsysteem’.

Het omstreden herverdelingsschema, waarmee asielzoekers uit Griekenland en Italië verplicht worden verspreid over de Europese Unie, loopt intussen op zijn laatste benen. Er zijn ruim 31.500 migranten verdeeld en er komen nog ongeveer 3.800 mensen in aanmerking voor herplaatsing.

Het herverdelingsplan stuit nog altijd op veel verzet. Polen, Hongarije en Tsjechië weigeren consequent om eraan mee te doen, en de inbreukprocedure die de Europese Commissie eerder tegen deze landen begon loopt ook nog.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.