buitenland

Komt het EU-herverdelingsplan ooit nog op stoom?

09 februari 2016

De Europese afspraken om 160.000 asielzoekers te herverdelen binnen de EU worden nog altijd amper uitgevoerd. Verschillende landen stribbelen opzettelijk tegen, in de hoop dat de plannen in de la verdwijnen.

Het doel dat de Europese Unie in september 2015 stelde was optimistisch: 160.000 migranten vanuit Italië en Griekenland verdelen over andere EU-lidstaten. De cijfers die de Europese Commissie afgelopen week naar buiten bracht laten zien dat de afspraken amper worden nagekomen.

In totaal werden in vijf maanden tijd 279 migranten uit Italië en 202 uit Griekenland naar andere EU-landen gebracht. Nederland nam zo’n vijftig migranten uit Italië op, en heeft toegezegd nog vijftig anderen over te nemen.

Geen hoop meer

Het vertrouwen dat het herverdelingsplan ooit nog op stoom zal komen, neemt bovendien snel af, zeggen twee EU-diplomaten dinsdag tegen persbureau AFP. ‘Sommigen hebben de hoop opgegeven dat het plan nog zal werken, anderen maken daar juist gebruik van,’ aldus een diplomaat.

Zo zouden EU-lidstaten steeds meer eisen stellen aan Italië en Griekenland voordat ze asielzoekers willen opnemen. ‘Ze mogen niet zwart zijn, het mogen geen grote families zijn, ze vragen ons om extra beveiligingschecks,’ zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Yannis Mouzalas.

Vooral in Oost-Europese landen is grote weerstand tegen het plan, maar ook landen die in eerste instantie instemden met de herverdeling stribbelen tegen. Na de aanslagen in Parijs kwamen Frankrijk, België en Zweden bijvoorbeeld de aanvullende eis dat asielzoekers opnieuw worden gescreend, voor ze kunnen worden herverdeeld. De landen vrezen dat er potentiële terroristen tussen de migranten kan zitten, maar EU-bronnen noemen de screening-eis ‘misplaatst’.

‘Leiderschap tonen’

De Europese Commissie houdt er vertrouwen in dat het plan uiteindelijk zal werken. ‘Het huidige aantal is niet geweldig, maar dat maakt het plan nog geen mislukking,’ zei Dimitris Avramopoulos, de Europese Commissaris voor Migratie, maandag tegen Deutsche Welle.

Volgens Abramapoulos is de EU erin geslaagd een deal op tafel te krijgen en is het nu aan de lidstaten om de afspraken uit te voeren. ‘Veel regeringen staan onder druk van populistische en extremistische bewegingen, ze zijn bang stemmen te verliezen,’ probeert de commissaris een verklaring te vinden voor de tegenzin van veel EU-landen. ‘Dit is het moment voor de lidstaten om leiderschap te tonen, net als de Europese Commissie dat al deed.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.