Migratie

Brussel wil 38.000 Afrikaanse migranten verdelen over EU

30 augustus 2017

De Europese Commissie wil dat lidstaten van de Europese Unie 38.000 migranten opnemen uit Afrika. Vorige week kregen regeringen hiertoe een dringend verzoek van eurocommissaris Dimitris Avramopoulos.

Het zou gaan om een vrijwillige opname van vluchtelingen die nu in Afrikaanse landen verblijven. Wel is het mogelijk om een financiële vergoeding te krijgen. De Europese Unie heeft hiervoor 377,5 miljoen euro uitgetrokken, circa 10.000 euro per vluchteling. Avramopoulos wil samenwerken met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, om te bepalen welke migranten kunnen worden opgenomen.

Het plan van de Europese Commissie is bedoeld om de last voor Afrikaanse landen te verlichten. Onder meer in Libië verblijven tienduizenden die naar Europa willen. Volgens het Het Financieele Dagblad heeft nog geen enkele lidstaat zich gemeld.

Herverdeling vluchtelingen nog niet rond

De Europese Commissie heeft nog steeds grote moeite met de herverdeling van een eerdere groep migranten, uit de vluchtelingencrisis in 2015. Oost-Europese landen als Hongarije, Tsjechië en Slowakije weigeren het afgesproken aantal mensen op te nemen. De deadline voor die herverdeling loopt in september af.

Morgen gaan premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken op bezoek bij de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. Volgens het FD staat het onderwerp migratie op de agenda.

Mini-top migratie

Maandag kwamen de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië bijeen in Parijs met hun collega’s uit Libië, Tsjaad en Niger. Doel van de bijeenkomst was terugdringing van het aantal migranten aan de Europese zuidgrens. De Europese Unie probeert al enige tijd migratie via de Middellandse Zee terug te dringen via ontwikkelingssamenwerking. De mini-top moest daaraan bijdragen.

De top volgde op een zomer waarin vooral Libië en Italië hebben gepoogd om de stroom migranten te verminderen. Zo zette Italië de marine in tegen bootjes met migranten en mensensmokkelaars. Hulporganisaties klaagden dat de Libische kustwacht het vuur opende op hun boten; Libië zegt dat het slechts om waarschuwingsschoten ging. Drie hulporganisaties staakten daarop hun acties voor de Libische kust, omdat ze de veiligheid van hun medewerkers niet meer konden garanderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.