Catalonië

Juncker over Catalonië: ‘Ik wil geen EU met 98 lidstaten’

13 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Tot dusver had de voorzitter van de Europese Commissie nog niets gezegd over de diepe crisis in Spanje over de dreigende onafhankelijkheid van Catalonië. Maar  vrijdagavond sprak hij zich in duidelijke bewoordingen over de kwestie uit.

Tegenover studenten in zijn geboorteland Luxemburg zei Juncker onomwonden tegen onafhankelijkheid van de Spaanse regio te zijn, meldt de Britse krant The Guardian.

Juncker verzet zich tegen separatisme

‘Als we Catalonië laten afscheiden – maar dat is onze zaak niet – zullen anderen dat ook doen. Dat wil ik niet, zei de Luxemburger, die in 2019 afzwaait als voorzitter van de Europese Commissie. Hij sprak zich uit tegen separatistische visioenen. ‘Ik wil binnen vijftien jaar geen Europese Unie met 98 lidstaten. Het is al moeilijk genoeg met 28, en niet makkelijker met 27, maar met 98, dat lijkt me onmogelijk,’ aldus Juncker. Hij zegt naar eigen zeggen met de Spaanse premier Mariano Rajoy te hebben gesproken toen de situatie uit de hand dreigde te lopen.

Rajoy – die zich bikkelhard opstelt en geen concessies wil doen aan de Catalanen – zou te horen hebben gekregen dat hij zich de boel moest de-escaleren, maar dat hij Junckers advies grotendeels in de wind sloeg. Juncker ging tegenover de studenten ook nog in op de veelgehoorde klacht dat ‘Brussel’ niet intervenieert. ‘We doen dat niet. Omdat als we dat wel doen, we veel meer chaos in de EU creëren. We kunnen hier niet bij betrokken raken.’  De EU wil dus niet de rol van bemiddelaar op zich nemen, beklemtoont Juncker: het gaat hier om een interne Spaanse aangelegenheid.

Guarda Civil verstoorde referendum

Eerder liet de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans al weten dat het Spaanse politieoptreden gerechtvaardigd was. Het illegale referendum, dat door de Catalaanse regioregering was georganiseerd, werd twee weken geleden verstoord door de Spaanse Guardia Civil.

De Spaanse politie probeerde stembureaus te ontmantelen en te verhinderen dat Catalanen gingen stemmen. Bij de rellen die vervolgens ontstonden vielen honderden gewonden. Volgens Timmermans is dit gebruik van geweld binnen de toegestane proporties gebleven en was het referendum, waarin ruim 90 procent van de opgekomen kiezers voor afscheiding stemde, illegaal conform de Spaanse grondwet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.