Catalonië hoeft niet te rekenen op steun Timmermans

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Frans Timmermans - Foto: AFP

De separatistische Catalanen hoeven niet te rekenen op sympathie van de EU. De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans heeft zijn steun uitgesproken voor de Spaanse regering. Timmermans liet tijdens een debat in het Europees Parlement weten dat het Spaanse politieoptreden gerechtvaardigd was.

Het illegale referendum, dat door de Catalaanse regioregering was georganiseerd, werd afgelopen zondag verstoord door de Spaanse Guardia Civil. De Spaanse politie probeerde stembureaus te ontmantelen en te verhinderen dat Catalanen gingen stemmen. Bij de rellen die vervolgens ontstonden vielen honderden gewonden. Volgens Timmermans is dit gebruik van geweld binnen de toegestane proporties gebleven.

‘Respect voor rechtstaat is fundamenteel’

Timmermans hekelt in het parlement het referendum. Het is voor het eerst sinds de volksraadpleging en de daarbij ontstane incidenten  dat de Europese Commissie zich hierover uitlaat. ‘Respect voor de rechtsstaat is geen keuze,’ laat Timmermans weten. ‘Het is fundamenteel. Je kunt bezwaren maken tegen een wet. Je kunt proberen die wet af te schaffen, maar uiteindelijk kun je die wet niet negeren.’

Referendum ongrondwettelijk

De Catalanen negeerden de Spaanse grondwet, waarin staat dat er niet eenzijdig de onafhankelijk kan worden uitgeroepen. Een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië is eveneens illegaal. Nu rijst de vraag wat dit zal betekenen voor de uitslag van het referendum. Ruim een miljoen Catalanen brachten alsnog hun stem uit, en ruim 90 procent koos voor onafhankelijkheid.

De Catalaanse president Carles Puigdemont zei niet van plan te zijn af te zien van het uitroepen van de onafhankelijkheid. Puigdemont dringt aan op tussenkomst van de Europese Unie, om te onderhandelen over de onafhankelijkheid van Catalonië. Een Spaanse diplomaat zegt tegen Politico dat de regering van Mariano Rajoy hier absoluut niet op zit te wachten: ‘Geen sprake van’. Ook Timmermans sluit uit dat de Europese Unie in dit conflict zal bemiddelen, omdat het een interne kwestie is.