Puigdemont schrijft toch geen verkiezingen uit

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Catalaanse separatisten - bron:AFP

De Catalaanse leider Carles Puigdemont schrijft toch geen vervroegde regionale verkiezingen uit. Hij zei dat wel te hebben overwogen, maar nu nog toch anders te hebben besloten. De wanorde in de Spaanse deelregio is compleet.

‘Er zijn geen garanties [van Madrid, red.] die het rechtvaardigen om vandaag nieuwe verkiezingen uit te roepen,’ zegt de Catalaanse leider tijdens een persconferentie, die eerder vandaag nog werd geannuleerd.  Madrid zou uiteindelijk niet hebben beloofd dat het bij zo’n besluit zou afzien van het overnemen van het bestuur van de autonome regio.

Catalaanse separatisten vinden nieuwe verkiezingen niet nodig

Eerder waren er berichten dat Puigdemont van plan was om zelf vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Zeer tegen de zin van de Catalaanse separatisten, die een nieuwe stembusgang niet nodig vinden omdat er al een referendum over onafhankelijkheid is gehouden.

Daarin stemde 90 procent van de opgekomen kiezers voor afscheiding van Spanje. Let wel: maar een kleine 43 procent liet zich in de stemlokalen zien. Veel nee-stemmers bleven thuis. Echt een heel groot draagvlak had de volksraadpleging niet.

Guarda Civil kwam genadeloos in actie

Toch gingen Puigdemont en de zijnen door met hun confrontatiepolitiek jegens Madrid. De Spaanse regering is fel gekant tegen onafhankelijkheid en schuwt niet om het ultieme machtsmiddel in te zetten: geweld. Tijdens het referendum kwam de Spaanse politie de Guarda Civil genadeloos in actie.

Er vielen bijna 900 gewonden. De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde vorige week aan dat hij de regering van de autonome regio wil ontslaan. Ook wil Madrid nieuwe regionale verkiezingen volgend jaar. De Senaat, de Spaanse Eerste Kamer, komt morgen bijeen om te stemmen over dit regeringsvoorstel.