Madrid grijpt bikkelhard in: einde autonomie Catalonië

19 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Rajoy - bron:EPA

De Catalaanse leider Carles Puigdemont blijft donderdagochtend vaag of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Ondanks een hard ultimatum van Spanje. Madrid gaat er nu met gestrekt been in.

De Spaanse regering schort de autonomie van Catalonië zaterdag op, meldt persbureau Reuters. Madrid zal daartoe artikel 155 uit de Spaanse grondwet in werking stellen, die het mogelijk maakt om de politieke autonomie van de Catalanen op te heffen, zegt het kantoor van premier Mariano Rajoy. Op deze manier kan Spanje ook nieuwe verkiezingen uitschrijven in de noordoostelijk gelegen regio. De regering komt zaterdag bijeen om ‘in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen’ in de autonome regio.

Puigdemont was opnieuw erg vaag

De bikkelharde reactie komt niet als een verrassing, na de brief die Puigdemont eerder vanochtend stuurde aan Rajoy. Hij blijft opnieuw uiterst vaag of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Hij dringt aan op nieuw overleg. Komt dat overleg er niet, dan zou het regionale parlement over een formele onafhankelijkheidsverklaring kunnen stemmen, dreigt hij. De Spaanse regering had Puigdemont om duidelijkheid gevraagd.

De Catalaanse leider maakte zijn schrijven een paar minuten voor het verstrijken van de deadline om 10.00 uur bekend. Eerder vandaag bood Madrid de Catalanen nog een uitweg uit de impasse: mocht de Catalaanse regering nieuwe verkiezingen uitschrijven, dan ziet Madrid af van het wegnemen van autonomie
De Catalaanse regering legde een verbod van het grondwettelijke hof naast zich neer en organiseerde op 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid. Daarin stemde ruim 90 procent van de opgekomen kiezers voor afscheiding van Spanje. De Guarda Civil trad hardhandig op om te verhinderen dat mensen hun stem uitbrachten. Kiezers werden aan hun haren uit de stemlokalen gesleept.