Totale chaos in Catalonië: persconferentie geschrapt

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Catalaanse leider Carles Puigdemont - AFP

Het lijkt erop dat de Catalaanse regering in complete chaos verkeert. Een persconferentie van de Catalaanse president Carles Puigdemont is op het allerlaatste moment geannuleerd.

Volgens de Spaanse krant La Vanguardia wilde Puigdemont op deze bijeenkomst nieuwe verkiezingen uitschrijven. Die moeten worden gehouden op 20 december van dit jaar. De afgelopen nacht heeft de leider urenlang vergaderd met politici en adviseurs over de volgende stap die Catalonië moet zetten in het conflict met Spanje over een mogelijke onafhankelijkheid van de regio.

De potentiële maatregel komt op een moment dat Madrid op het punt staat artikel 155 van de Grondwet in werking te stellen. Hiermee kan de landsregering het bestuur van de autonome regio Catalonië overnemen. De Spaanse Eerste Kamer komt morgen bijeen om te stemmen over dit regeringsvoorstel.

Uitweg

Een stembusgang zou Puigdemont een uitweg kunnen bieden. De verkiezingen kunnen de Catalaanse leider een steviger mandaat opleveren, of hem een excuus geven om op te stappen. Het is ook nog steeds mogelijk dat hij de onafhankelijkheid uitroept.

Vanmiddag om 17.00 uur vergadert het Catalaanse parlement over de crisis. Madrid eist van Catalonië dat het het streven naar onafhankelijkheid opgeeft.

Zeer de vraag

De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde vorige week aan dat hij de regering van de autonome regio wil ontslaan. Ook wil Madrid nieuwe regionale verkiezingen volgend jaar. Het is zeer de vraag of Rajoy de geplande maatregelen opschort als Puigdemont die verkiezingen zelf uitschrijft.

Op 1 oktober liep een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië volledig uit de hand. Bij gewelddadige confrontaties raakten 33 politieagenten en bijna 900 burgers  gewond. Het Spaanse Hooggerechtshof verklaarde het referendum eerder illegaal. Iets minder dan de helft van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit. Negentig procent van hen stemde voor onafhankelijkheid. Veel nee-stemmers bleven thuis.

Wereldwijde verontwaardiging

Het geweld leidde wereldwijd tot verontwaardiging. In de dagen na het referendum gingen zowel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid massaal de straat op. Puigdemont tekende op 10 oktober een onafhankelijkheidsverklaring, maar wachtte met de invoering ervan omdat hij eerst met Madrid om de tafel wilde. Rajoy eiste daarna helderheid over de status van de deelstaat.

In het kader van een onderzoek van het Spaanse Hof zijn op 16 oktober twee separatisten gearresteerd. Jordi Sanchez en Jordi Cuixart zijn volgens de officier van justitie sleutelfiguren in de organisatie van het referendum.