Noord-Korea

Hoe Kim Jong-un zijn kernwapens bekostigt

23 oktober 2017

Een bedrijf nauw verbonden met het Noord-Koreaanse regime werkte aan megalomane bouwprojecten in zeker veertien Afrikaanse landen. Het dictatoriale regime haalde zo tientallen miljoenen dollars binnen.

Het bedrijf met de naam Mansudae, is daarmee een goudmijn voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt CNN. De leider kan dit geld gebruiken bij de ontwikkeling van een kernwapen. Jong-un dreigt regelmatig het westen – en met name de Verenigde Staten – aan te vallen. De VN heeft daarom zeer zware sancties tegen het land ingesteld.

Maar buiten de sancties om bouwde het staatsbedrijf onder meer wapenfabrieken, appartementencomplexen en zelfs het Namibische presidentieel paleis. Veel bouwprojecten hebben een communistische inslag, zoals een kolossaal standbeeld van een vrijheidsstrijder die een kalasjnikov en granaat uit het Sovjettijdperk vasthoudt nabij de Namibische hoofdstad Windhoek. Een diplomaat van de Noord-Koreaanse ambassade in Zuid-Afrika zou als bemiddelaar tussen partijen hebben gefungeerd.

Minstens veertien landen

De VN maakt zich ernstig zorgen over de sommen geld die naar het regime zijn gesluisd. ‘Het gaat om minstens veertien Afrikaanse landen waar Mansudae grote constructies bouwde,’ zegt Hugh Griffiths, coördinator van het VN-panel dat de handhaving van sancties tegen Noord Korea overziet.

De Namibische regering geeft toe dat ze contracten had met het regime, maar ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. ‘Al deze contracten werden afgesloten voor invoering van sancties door de VN’, zegt vice-premier minister Netumbo Nandi-Ndaitwah erover tegen de tv-zender. ‘Toen de sancties werden geïmplementeerd (eind 2016 red.), staakten we de lopende contracten met Noord-Korea.’

Maar volgens Griffiths weigert het land al een jaar hierover verslag uit te brengen aan de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.