Verenigde Naties

Noord-Korea klaagt over sancties bij VN-mensenrechtenorganisatie

21 september 2017

Noord-Korea laat eindelijk van zich horen na de dreigende taal die de Amerikaanse president Donald Trump uitsloeg tijdens zijn toespraak bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Eerder op de dag deed het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een nonchalante verklaring uit, maar het land doet wel zijn beklag bij de kinderrechtenorganisatie van de VN.

De internationale sancties die tegen Noord-Korea zijn uitgevaardigd ‘bedreigen het voortbestaan van onze kinderen,’ klaagt Han Tae Song, de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur in Genève, bij de VN-kinderrechtenorganisatie UNCRC.

Kinderarbeid, seksueel misbruik en mensenhandel

Experts uit het kinderrechtenpanel reageerden laconiek, en wezen erop dat Noord-Korea zelf wordt beticht van gedwongen kinderarbeid, seksueel misbruik van kinderen en kinderhandel. Ook zou het land te weinig geld uitgeven aan gezondheidszorg voor kinderen, onderwijs en internettoegang. Onder meer mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt het land ervan het seksueel misbruik van kinderen op grote schaal toe te laten.

Over het seksueel misbruik zwijgt Noord-Korea als het graf, maar de gevallen van gedwongen arbeid worden ontkend. Ook zouden kinderen volgens Han wel toegang tot het internet hebben, maar dan wel een gecensureerde versie ‘zodat kinderen alleen positieve berichten tot zich krijgen’. Alle kinderen in Noord-Korea zouden op het ‘Intranet’ van het isolationistische land kunnen.

Oproep om te stoppen met sancties

‘Noord-Korea is een volksgericht socialistisch land,’ reageerde Han. ‘Het is een land waar de bescherming van kinderen en hun rechten topprioriteit geniet. Maar natuurlijk is er ruimte voor verbetering.’ Volgens Han is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ‘persoonlijk betrokken’ bij de bouw van ‘paleizen’ voor schoolkinderen, kinderziekenhuizen en kostscholen.

Maar, vervolgt de VN-ambassadeur, ‘de sancties helpen daar niet bij.’ Die zouden volgens hem onder meer de productie van voedsel en schoolboeken voor kinderen in de weg zitten. Hij riep de internationale gemeenschap opnieuw op de sancties te beëindigen.

De meest recente sancties tegen het autoritaire land werden eerder deze maand ingesteld, met unanieme instemming van de VN-Veiligheidsraad. Trump sprak in zijn speech bij de algemene vergadering op dinsdag overigens dreigende woorden over Noord-Korea: ‘Amerika heeft veel kracht en geduld. Maar wanneer wij ons genoodzaakt zien onszelf of onze bondgenoten te beschermen, hebben wij geen andere keuze dan Noord-Korea totaal te vernietigen. Rocket Man is on a suicide mission for himself, and for his regime,’ aldus Trump, verwijzend naar de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho lijkt niet onder de indruk van het dreigement. Tijdens zijn verblijf in New York, eveneens voor de Algemene Vergadering van de VN, reageerde hij op vragen van enkele journalisten. ‘Als Trump denkt dat hij ons kan verrassen met zijn hondengeblaf, dan is hij aan het dromen,’ aldus de minister.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.