Duitsland

Exit ‘wir schaffen das’? Merkel akkoord migrantenlimiet

09 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse CDU en CSU zijn het zondagavond na een jarenlange strijd eens geworden over het maximum aantal migranten dat Duitsland jaarlijks kan toelaten. Het is een compromis, dat wel ruimte laat voor uitzonderingsgevallen.

De scherpe grens van 200.000 migranten werd afgedwongen door de CSU – zusterpartij van de CDU – die zaterdag al eiste dat er een plafond moest komen. Onder de 200.000 vallen niet alleen individuele migranten, maar ook nareizigers. Werknemers of arbeiders met vaardigheden die in Duitsland nodig zijn, worden niet meegenomen in het aantal.

Rechtsere koers

Bondskanselier Angela Merkel staat onder druk van haar zusterpartij uit Beieren om een rechtsere koers aan te houden bij de coalitieonderhandelingen. Dit bemoeilijkt de onderhandelingen met bijvoorbeeld de liberale Freie Demokratische Partei (FDP) en de Groenen. Laatstgenoemde partij spreekt zich geregeld uit tegen een migrantenlimiet.

Volgens de CSU willen de Duitsers een conservatievere koers. De partij wijt de winst van de rechtse Alternative für Deutschland twee weken geleden tijdens de Bondsdagverkiezingen aan de ‘open rechterflank’.

Deur open

De eis voor een migrantenplafond komt nadat Merkel zelf blunderde door de deur open te zetten voor een miljoen migranten. Haar (inmiddels beruchte) woorden ‘wir schaffen das’ werden ook tijdens de verkiezingscampagnes veelvuldig tegen haar gebruikt.

Er zitten wel wat haken en ogen aan de maximumlimiet van 200.000. Zo zeggen bronnen rondom de CSU-CDU-onderhandelingen tegen Politico dat zelfs wanneer dat maximum bereikt wordt, dat niet betekent dat de deur dicht blijft voor vluchtelingen. Daarnaast zou het plafond ten tijde van een humanitaire crisis – zoals de migratiecrisis van 2015 – toch weer kunnen worden verhoogd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.