Duitse ‘welkomscultuur’ krimpt: minder steun voor migratie

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een steeds groter deel van de bevolking vindt dat migranten beter hun best moeten doen om te integreren - Foto: AFP

De steun van de Duitse bevolking voor vluchtelingen is door de migratiecrisis afgenomen. ‘De verhitte discussies van de afgelopen twee jaar lijken hun sporen te hebben achtergelaten bij de bevolking’.

Dat zegt onderzoeksleider Andreas Zick, die het onderzoeksrapport van de Universiteit van Bielefeld over dit onderwerp presenteerde.

Aanpassen

Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen, nadat bondskanselier Angela Merkel aankondigde dat Syrische vluchtelingen zonder limiet welkom waren.

De ‘Duitse cultuur van gastvrijheid’ is hierna gekrompen, blijkt uit het onderzoek. Een steeds groter deel van de bevolking staat sceptisch tegenover het toelaten van migranten met een andere culturele achtergrond.

De onderzoekers benadrukken wel dat het niet gaat om een astronomische daling: twee jaar geleden zou nog zo’n 36 procent van de bevolking bereid zijn andere culturen in Duitsland te verwelkomen, tegenover 31 procent die daartegen was. Nu is nog 28 procent voor de ‘cultuur van gastvrijheid’, terwijl het percentage tegenstanders is gestegen naar 37 procent. De rest is onbeslist.

Daarnaast vinden Duitsers overwegend dat migranten beter hun best moeten doen om zich aan te passen, en dat ze minder eisen moeten stellen. Ook steeg het percentage dat vindt dat migranten met minder genoegen moeten nemen dan ‘lange termijn-inwoners’ van Duitsland.

Allochtonen

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat ook bij mensen die zelf een migratieachtergrond hebben en langere tijd in Duitsland wonende steun is afgenomen. Men is daarnaast minder bereid zich in te zetten voor de integratie van migranten. Er zou geen verschil zijn tussen de ‘gastvrijheid’ van Duitsers met een allochtone achtergrond en autochtone Duitsers. Allochtone Duitsers vinden bovendien in hogere mate dat binnenkomende migranten zich beter moeten aanpassen aan westerse normen en waarden.

Mogelijk wordt dit veroorzaakt door recente incidenten waar migranten bij betrokken waren, zoals de massa-aanrandingen in Keulen tijdens de jaarwisseling. Donderdag werden voor het eerst daders van de aanrandingen bestraft: een Irakees en een Algerijn kregen een voorwaardelijke celstraf.

Donderdag stemde het Duitse parlement in met een wet om vervolging van aanranding makkelijker te maken. Onder de door de media gedoopte ‘Nein heißt Nein’-wet, wordt verkrachting een veel ruimer begrip. Hierdoor zijn ook seksuele misdrijven die in groepsverband worden gepleegd, sneller reden voor vervolging.