buitenland

‘Wir schaffen das’ niet langer: Merkel wil meer asielzoekers uitzetten

23 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op haar eerdere woorden ‘wir schaffen das’ terug te komen. Duitsland wil meer uitgeprocedeerde asielzoekers gaan uitzetten.

Het is een van de maatregelen die Merkel snel wil doorvoeren om het land veiliger te maken, zo verklaart ze vrijdagmiddag tijdens een persconferentie nadat de voortvluchtige terrorist Anis Amri in Milaan werd doodgeschoten.

Tunesië moet asielzoekers terugnemen

Merkel heeft ook met de Tunesische president Essebsi gebeld om hem op het hart te drukken dat zijn land meer mensen die worden uitgezet, moet terugnemen. Landen van herkomst kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers die geen geldige identificatiedocumenten meer bezitten, namelijk gewoon weigeren.

De Duitse veiligheidsdiensten beschouwden de Tunesiër als een gevaarlijke extremist. Amri werd maandenlang geschaduwd, maar bij gebrek aan concreet bewijs hielden de autoriteiten volgens Duitse media na de zomer op hem te volgen.

Duitsland probeerde eerder bovendien de Tunesiër uit te zetten, maar dat bleek vergeefse moeite. De man zat eerder dit jaar twee dagen in een uitzetcentrum, maar kon niet op het vliegtuig worden gezet omdat Tunesië hem niet wilde toelaten. Hij had niet de juiste papieren.

Amri was dagenlang spoorloos

Merkel zei verder dat het acute gevaar voorbij is, maar de dreiging van terreur voortduurt. Ze bedankte tevens de Italiaanse autoriteiten, die Amri wisten te neutraliseren.

Dat Amri de dader van de aanslag was, is nauwelijks meer te betwijfelen. Vrijdag dook een video op waarin hij trouw zwoer aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), nadat IS de aanslag eerder deze week al claimde. Bovendien werden eerder zijn vingerafdrukken al gevonden in de vrachtwagen die op een menigte op de Berlijnse kerstmarkt in raasde. Daarbij kwamen 12 mensen om, en raakten er 48 gewond.

De aanslag en de vlucht van Amri door Europa zijn een pijnlijke klap voor de Duitse veiligheidsdiensten. Na de aanslag was hij vier dagen onvindbaar. Ondanks een internationaal opsporingsbevel wist hij per trein via Frankrijk naar Italië te reizen. In dat land was hij al eerder, in 2011, na de revolutie in zijn geboorteland, als asielzoeker aangekomen. Daar kwam hij ook al snel in aanraking met justitie en zat hij een celstraf uit vanwege brandstichting. Volgens zijn broers zou hij de gevangenis zijn geradicaliseerd, alvorens de aanslag in Berlijn te plegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.