Hof Spanje blokkeert ‘onafhankelijkheidsbijeenkomst’ Catalaans parlement

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Dinsdag protesteerden honderdduizenden Catalanen tegen het Spaanse politiegeweld - Foto: AFP

Het Catalaanse parlement in Barcelona mag maandag niet bij elkaar komen. Het Constitutionele Hof van Spanje in Madrid heeft een streep gezet door de bijeenkomst.

Het debat zou tegen de grondwet ingaan, aldus het Hof.

Onafhankelijkheid uitroepen

Het zou een plenair debat worden over de mogelijke eenzijdige onafhankelijkheid van Catalonië naar aanleiding van de referendumuitslag van afgelopen zondag. Maar de Catalaanse leider Carles Puigdemont zinspeelde er deze week op dat het parlement tijdens de bijeenkomst van maandag de afscheiding van de Catalanen van Spanje kon uitroepen. Dat is iets wat Madrid koste wat het kost wil voorkomen.

De Spaanse socialisten kaartten de rechtmatigheid van het debat aan bij het Spaanse Constitutionele Hof. De socialistische partij is fel tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheid. Hetzelfde hof verbood eerder het referendum over onafhankelijkheid. De autoriteiten in Catalonië negeerden dat verbod, maar het is wel mede de reden dat de uitslag niet rechtsgeldig is. Daarnaast druist het in tegen verschillende Europese verdragen.

EU zou Catalaanse onafhankelijkheid niet erkennen

Puigdemont waarschuwde Madrid woensdag niet in te ingrijpen in het proces. ‘Dat zou een fout zijn die alles verandert.’ Momenteel zou er volgens Puigdemont geen contact zijn met de Spaanse regering. Mochten de Catalanen de onafhankelijkheid uitroepen, dan wordt die niet erkend door de Europese Unie.

Het Spaanse Hooggerechtshof begon woensdag een onderzoek naar diverse kopstukken van de Catalaanse opstand. Zij worden verdacht van opruiing. Onder de verdachten bevindt zich ook het hoofd van de Catalaanse politie; hij zou een demonstratie bij Catalaanse regeringsgebouwen uit de hand hebben laten lopen.

Honderdduizenden Catalanen protesteerden dinsdag tegen het politiegeweld tijdens het referendum van afgelopen zondag. Bij het geweld raakten zondag  bijna 900 mensen en 33 politieagenten gewond. Het referendum in Catalonië voor onafhankelijkheid was illegaal verklaard door het Spaanse Constitutioneel Hof, maar de Catalaanse regering ging door met de omstreden verkiezing. 2,2 miljoen mensen gingen naar de stembus, 90 procent stemde voor onafhankelijkheid.