Politie clasht met kiezers in Catalaans referendum

01 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Kiezers demonstreren tegen de confiscatie van stembussen en -biljetten - Foto: AFP

De Spaanse Guardia Civil is een actie begonnen tegen het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum dat zondag wordt gehouden. Politieagenten zijn naar een aantal scholen gegaan die vanaf 9.00 uur als stembureau dienen.

Bij een school in Barcelona kwam het vervolgens tot botsingen met kiezers, meldt onder meer de Catalaanse krant La Vanguardia.

Op sociale media circuleren beelden van de gewelddadige confrontaties tussen agenten en burgers. Volgens de Catalaanse autoriteiten zijn er zeker 337 mensen gewond geraakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Ongegrond geweld’

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de nationale politie en de Guardia Civil zijn begonnen stembussen en stembiljetten in beslag te nemen. De Catalaanse politie, Mossos d’Esquadra, stelt zich naar verluidt terughoudend op. De Catalaanse premier Carles Puigdemont beschuldigt de Spaanse autoriteiten van ‘ongegrond en disproportioneel geweld’.

Onder de stembureaus waar de Guardia Civil in actie is gekomen, is de school waar Puigdemont zou gaan stemmen. Eerder op zondagochtend liet de Catalaanse regering weten dat de kiezers in het referendum over onafhankelijkheid overal hun stem mogen uitbrengen, waar ze maar kunnen.

De separatistische regering hoopt hiermee de opkomst op te schroeven. De mensen die gaan stemmen, kunnen volgens de organisatie hun stembiljet zelfs thuis afdrukken en naar een stembus brengen, iets wat tegen de regels van het Spaanse kiesstelsel in gaat.

Eenzijdig onafhankelijk

De Spaanse regering is tegen het referendum, dat in strijd is met de Grondwet. In 2014 werd een soortgelijk officieuze volksstemming gehouden, die toen ook werd geboycot.

De Catalaanse premier Puigdemont steunt op twee separatistische partijen die in de regionale verkiezingen in 2015 bijna 48 procent van de stemmen kregen. Maar ze behaalden daarmee in het regioparlement een meerderheid van 72 van de 135 zetels.

Met de uitslag van het referendum wil Puigdemont eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. Ruim 40 procent van de Catalanen zou voor een eigen staat zijn, maar die moet dan wel wettig tot stand komen. Eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, is volgens de Spaanse wet niet mogelijk, en is ook in strijd met Europese verdragen.