Catalaanse president: onafhankelijkheid nabij

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Catalaanse premier Carles Puigdemont vraagt de Europese Commissie om hulp - Foto: AFP

De Catalaanse regio-president Charles Puigdemont roept binnen enkele dagen de onafhankelijkheid uit. Het wachten, zegt Puigdemont, is op de laatste uitslagen van het referendum in Catalonië.

Dat zegt de regio-president in een interview met de BBC. ‘We zullen 48 uur nadat alle resultaten binnen zijn, de onafhankelijkheid uitroepen.’ Hij doelt op de uitslagen uit het buitenland, die naar verwachting aan het einde van de week binnenkomen. Begin volgende week verklaart Catalonië zich dan onafhankelijk.

De regio-president waarschuwt Madrid niet in te ingrijpen in het proces. ‘Dat zou een fout zijn die alles verandert.’ Op dit moment is er volgens Puigdemont geen contact met de Spaanse regering. Mochten de Catalanen de onafhankelijkheid uitroepen, dan wordt die niet erkend door de Europese Unie.

Spaanse koning

In een toespraak tot het volk zei de Spaanse koning Felipe gisteravond dat de Catalaanse separatisten ‘buiten de wet zijn getreden’. De Koning noemt de situatie in Spanje ‘zeer ernstig’ en roept op tot eenheid.

Het Hooggerechtshof van Spanje begon vandaag een onderzoek naar diverse kopstukken van het Catalaanse oproer. Zij worden verdacht van opruiing. Onder de verdachten bevindt zich ook het hoofd van de Catalaanse politie; hij zou een demonstratie bij Catalaanse regeringsgebouwen uit de hand hebben laten lopen.

Politiegeweld

Honderdduizenden Catalanen protesteerden dinsdag tegen het politiegeweld tijdens het referendum van afgelopen zondag. Bij het geweld raakten zondag  bijna 900 mensen en 33 politieagenten gewond. Het referendum in Catalonië voor onafhankelijkheid was illegaal verklaard door het Spaanse Constitutioneel Hof, maar de Catalaanse regering ging door met de omstreden verkiezing. 2,2 miljoen mensen gingen naar de stembus, 90 procent stemde voor onafhankelijkheid.

Woensdagavond komt Puigdemont met een verklaring. Het Europese Parlement bespreekt later vandaag de situatie.