Midden-Oosten

Hamas wil Israël ‘vernietigen’, ook na verzoening Palestijnen

20 oktober 2017

Er lijkt een Palestijnse regering te komen met de steun van zowel de Fatah-partij als terreurorganisatie Hamas. Veel reden tot juichen is er niet, omdat Hamas niet van plan is de gewapende strijd tegen Israël te staken.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas regeert officieel over de Palestijnse gebieden, maar in feite heeft hij alleen macht over de Westoever. In Gaza is Hamas al sinds 2007 aan de macht. De terreurgroep werd geïsoleerd door Israël, Egypte én Abbas. Laatstgenoemde weigerde Israël bijvoorbeeld nog te betalen voor elektriciteit in de Gazastrook.

Aan dat isolement lijkt echter een einde te komen, nu er verregaande gesprekken worden gevoerd tussen de meer gematigde Fatah-partij van Abbas en Hamas in het Egyptische Caïro. Een gezamenlijk bestuur over beide gebieden is een serieuze optie.

Eerst wapens neerleggen

Voordat die regering wordt erkend door bijvoorbeeld Amerika, moet Hamas de wapens neerleggen, waarschuwde Amerikaans speciaal gezant Jason Greenblatt donderdag. ‘Elke Palestijnse regering moet geweld expliciet afzweren en de staat van Israël erkennen,’ aldus Greenblatt in een statement.

De Israëlische president Benjamin Nethanyahu voegde even later toe dat Hamas tevens wapens moet inleveren en verscheidene gevangen Israëliers moet vrijlaten, voordat er kan worden nagedacht over vredesonderhandelingen. De Amerikaanse president Donald Trump zei onlangs nog dat hij ‘misschien wel de beste kans’ heeft om vrede in de regio te bewerkstelligen.

‘Israël van de kaart vegen’

Maar de toenadering tussen de Palestijnse partijen vergroot die kans vooralsnog niet. Een eenheidsregering geeft Hamas wellicht een vriendelijker gezicht, maar de retoriek van de terreurorganisatie is niet veranderd.

Yahya Sinwar, een belangrijke Hamas-leider in Gaza, zei donderdagavond volgens de Israëlische krant Haaretz dat wat hem betreft ‘de discussie niet gaat over het erkennen van Israël, maar over de vraag hoe we ze van de kaart vegen’. ‘Er gaat geen minuut voorbij, of het nu dag of nacht is, dat we onze militaire kracht niet opbouwen.’

Sinwar ging nog even door over de nauwe banden met Iran, een ander pijnpunt voor Amerika en Israël. ‘Iedereen die denkt dat we onze relatie met Teheran zullen afbouwen, leidt aan waanbeelden.’

Het is nog even de vraag of de Palestijnse Autoriteit van Abbas en Hamas echt tot een deal komen. Drie jaar geleden werd ook al gepoogd een gezamenlijke regering te creëren, maar destijds bleef Hamas gewoon de baas in Gaza.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.